Zbog spora građevinara i banke, oštećeno 30 obitelji iz Čapljine

Zbog spora građevinara i banke, oštećeno 30 obitelji iz Čapljine

Iako je optužnica Tužiteljstva HNŽ-a potvrđena još prije pet mjeseci, u Općinskom sudu u Mostaru još nije zakazan početak suđenja u slučaju “ANIK”, a u kojemu se kao oštećeno vodi 30 obitelji. Naime, zbog spora između poduzeća ANIK i Hypo banke, oni se već gotovo osam godina ne mogu uknjižiti kao vlasnici stanova i poslovnih prostora u zgradi usred Čapljine, a koje zasigurno ne bi platili da su znali za prešućenu im činjenicu o bankovnoj hipoteci nad zgradom. Njih zastupa odvjetnički ured Puljić, čija je obitelj također bila žrtva ovoga spora.

U ovom slučaju su optuženi supružnici Anica (55) i Nikica (58) Dragičević te Draženko Pervan (52) iz Čapljine. Njoj se stavlja na teret kazneno djelo nesavjesnog rada u službi, za što je predviđena kazna od jedne do deset godina, a njima prijevara pa im prijeti od šest mjeseci do pet godina zatvora. Prema optužnici, Anica je, kao direktorica ovog poduzeća, podigla kredit od tri milijuna maraka za izgradnju poslovno-stambenog objekta, kada je, među ostalim, potpisala ugovornu klauzulu kojom se obvezuje dati nalog kupcima da uplaćuju novac na posebno otvoreni podračun kod ove banke, a ta sredstva su se trebala prvenstveno koristiti za servisiranje obveza po kreditu i dovršenje projekta.

No, umjesto toga, u optužnici se navodi kako je direktorica ANIK-a, odakle su, inače, uzalud od banke naknadno tražili da se revidira kredit zbog globalne krize i pratećih poskupljenja, izgradnju i prodaju stanova svjesno prepustila suprugu Nikici i Draženku Pervanu, znajući da oni novac od prodaje preuzimaju u gotovini na blagajni tvrtke NiN, koja je izvođač radova, te da ga ne polažu na otvoreni predračun. Tako da je dug samo za glavnicu još u studenom 2014. utvrđen na iznos od 2,720.045 maraka pa je banka pokrenula izvršni postupak.

– Doveli su kupce u zabludu tvrdeći da će biti sve u redu, da se kredit uredno vraća i da će stanovi biti etažirani pa su oni, vjerujući već iskusnim građevinarima s kojima ranije nije bilo problema, plaćali kupoprodajnu cijenu na blagajni – kažu iz ovog Tužiteljstva.

R.Soldo/Večernji.ba

Jedan komentar

  1. Hahaaaa….baš me čudi, pogotovo taj Draženko Pervan…, pa on je ugledni gospodin, član HDZ-a, nemoguće da se on upustio u tako mutne rabote, ne liči mi to na njega…..ccccccc
    Hoće ljudi…, svašta će oni reći na poštena čovjeka….
    Možeš misliti???????

Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.

BirthdayWishess Harvey Specter Super Mario Games Online