UDBOM PROTIV HRVATSTVA

UDBOM PROTIV HRVATSTVA

 

ČUVARI JUGOSLAVIJE……NEKAD I SAD???

..tko se sa mačem bije , od mača gine….tako piše u svetom pismu!!!…a dali je tako???

Već desetljeće i nešto više od izlaska prvih imena u knjizi ČUVARI JUGOSLAVIJE hrvatski čovjek kao da je sve zaboravio. Kao da je zaboravio strahote svojih očeva,stričeva i djedova, križne puteve, hapšenja, mnoge zatvore , svoje majke i bake čekajući najbolje hrvatske sinove….O Bože šta se to dešava mom narodu, da su i nakon svega postali slijepi ,  da ne čuju i da ne žele reći istinu ..DA ŠUTE???

Ti isti koji su bili naredbodavci, i koji su izvršavali naredbe u to vrijeme nad hrvatskim sinovima,.danas to isto ili slično rade njihova djeca koja su se  UHLJEBILA i odlučuju o sudbini  djece najvećih hrvatskih sinova koji su dali sebe, dali svoj život za bolje sutra.

Dali danas imamo nešto bolje??

Ali vratimo se  knjizi ČUVARI JUGOSLAVIJE u kojoj  se nalaze mnoga imena između ostalih i imena trenutnih čapljinaca, kao što je IVAN BONIĆ ( otac Željka Bonića pomoćnika načelnika Vidić Smiljana i to za društvene djelatnosti…šport ..kulturu..povijest).

Ivan Bonić je rodom iz Rakitna općine Posušje, kao mladi aktivista biva primjen kao suradnik UDB-e i premješten kao MILICONER u KPZ Zenicu. Tu se pokazao kao dobar komunista i 70-tih godina dolazi u HUTOVO gdje je na službi .Za sve godine rada mnogi hrvatski sinovi bivaju hapšeni i zatvarani.Mnogi svjedoče o njegovo radu i službi politike koja je progoniila hrvate.Jedna baka nam je ispričala kako je više vremena provela u brdu   već u kući , zahvaljujući upravo drugu Boniću koji je redovno dolazio u njeno selo na ispitivanja i hapšenja .Sa mjesta MILCONERA odlazi u mirovinu, koju uredno do danas prima.

 


ivan-bonic

 

Lik i djelo oca nastavlja sin koji se za vrijeme domovinskog rata  školuje i nakon rata dobiva posao kao nastavnik/profesor…valjda zasluga oca???Godine 2008 zajedno sa načelnikom Vidićem (HDZ BiH) dobiva mjesto pročelnika na kojemu se i danas nalazi.

Nije mu dosta pa nakon ženidbe zapošljava i svoju suprugu u općinu..tj. na proračunu općine Čapljina…ali nestaju Bonići tu već i sestričina iz Međugorja dobiva posao u srednjoj školi na mjesto profesora, iako u to vrijeme na birou u Čapljini ima 39 agronoma.

zeljko-bonic

Da je UDB-a i danas živa pokaziva odabir kadrova u općinskoj vlasti Čapljina gdje se načelnik Vidić okružio sa sinovima udbaša, a djeca poginulih kao i djeca sinova koji su branili ovu zemlju od gore spomenuti moraju odlaziti, ostavljati djedovinu i grobove svojih očeva i ići u zapadne zemlje.

 

O TOME SU UDRUGE POSLALE JASNU PORUKU POLITIČKIM VOĐAMA I OPĆINSKOJ VLAST

Potišteni tugom, shrvani od bola, gledajući bezizlazno u budućnost, ne možemo, ne smijemo i nećemo prešutjeti trenutak istine u kojem se danas nalazimo. Ono na što su nas obvezali naši najmiliji, a bez kojih danas živimo, poginuli i nestali branitelji Domovinskog rata, hrabro i čiste savjesti, želimo podijeliti ISTINU sa svim onima koji je žele čuti i suosjećaju našu tugu i bol. Pitanje koje se neizostavno nameće, a na koje mnogi nemaju odgovor,  jeste: Za koga i zbog čega su i dan danas mnoge obitelji zavijene u crno, a mnoga djeca ostala siročad i ucviljena? Je li  sadašnju vlast uopće briga za to?

Odnos čapljinske vlasti prema obiteljima poginulih hrvatskih branitelja predstavlja jedinstven slučaj, ne samo u BiH, već općenito u hrvatskom narodu. Ovo je vjerojatno jedina općinska vlast (koja sebe naziva hrvatskom) u kojoj ne postoji suradnja sa obiteljima poginulih hrvatskih branitelja. Naime, u pismu koje je poslano 10.07.2016.god. na adresu čapljinskog načelnika Smiljana Vidića i na adresu vrha HDZ-a BiH, navodi se kako „UDRUGA UDOVICA HRVATSKIH BRANITELJA POGINULIH I NESTALIH U DOMOVINSKOM RATU – PODRUŽNICA ČAPLJINA“ i „UDRUGA DJECE HRVATSKIH BRANITELJA POGINULIH I NESTALIH U DOMOVINSKOM RATU – OPĆINA ČAPLJINA“ prekidaju svaku suradnju sa trenutnom vlasti u ovoj Općini. Zbog čega je došlo do prekida suradnje najbolje se može vidjeti iz pisma koje je poslano načelniku Vidiću i vrhu HDZ-a BiH, a koje vam prenosimo u cijelosti:

UDRUGA UDOVICA I DJECE POGINULIH HRVATSKIH BRANITELJA

OPĆINA ČAPLJINA

Broj: 26/16

Čapljina: 10.07.2016 godine

 

Na sastanku predsjedništva Udruge Udovica i Udruge Djece poginulih Hrvatskih Branitelja-općina Čapljina, održanog 06.07.2016 godine, u 19,00 sati u prostorijama Udruge, donesena je sljedeća odluka:

Da Udruga Udovica i Djece Poginulih Hrvatskih Branitelja prekida svaku suradnju sa aktualnom vlasti općine Čapljina po pitanju obilježavanja značajnih datuma, polaganja vijenaca, obilaska grobova i spomen-obilježja poginulih branitelja, te će sve ove događaje obilježavati obe udruge zajedno i samostalno. Ovakva odluka je produkt dugogodišnjeg ponižavanja i vrijeđanja naših poginulih muževa i očeva, koji su, počevši, od koordinatora za udruge, Mire Jovanovića-Luče, nabijani na…zna se na što, koje je načelnik općine ignorirao i čak, što je još gore, nazivao lažima.

Tražili smo sastanak i očekivali ispriku. Sastanak nije upriličen, a ispriku je zamijenila hajka na ove dvije Udruge na razne načine. Udovice i djeca onih koji su dali život kako bi dotična gospoda u općinskoj zgradi uživala sve blagodati njihove žrtve, napadaju se i vrijeđaju, a paralelno tome, uposleno je masa podobnih i nesposobnih. Djeca poginulih branitelja su se u više navrata obraćali za pomoć kod dr. Smiljana Vidića, čekala su po nekoliko mjeseci da ih primi (neki čekaju još, a zakazali su se prije 4 mjeseca). Oni koji su imali „sreću“ da ih primi bili su šokirani njegovim izjavama. Miro Jovanović-Lučo, prvi čovjek iza načelnika (tako on kaže), a izgleda da je u pravu, jer se dotični, bez obzira na svoje besramno ponašanje, obilazi sve događaje rame uz rame sa dr. Smiljanom Vidićem.  Šutimo dugo, trpimo uvrede i poniženja. Našom šutnjom na sve postali smo i mi, obitelji poginulih, suučesnici u poniženju naših poginulih muževa i očeva. Sramimo se toga. Želimo da se zna istina. Sramimo se naše vlasti. Sramimo se njihovih postupaka i djela. Ne želimo biti više dio te sramote, a i ne želimo da djeca poginulih branitelja dolaze na rub živaca i ne naprave nešto čime bi samo uništila svoje živote, Njihovi očevi nisu poginuli za sve ovo.

Žalimo zbog vas, ali imamo dostojanstvo koje nećemo i ne želimo više gaziti.

 

Dostaviti:

-Načelniku općine Čapljina

-Dr. Dragan Čović-preds. HDZ BiH

-Ljubo Bešlić-preds. HDZ BiH-HNŽ

-Mediji

 

            UDPiNHB                                                                        UUPiNHB

_________________________                                       ____________________________
Umjesto očekivane osude i isprike, uslijedila je hajka na ove dvije udruge, posebno na „Udrugu udovica“ kojoj su ukinuta sva sredstva financiranja (500 KM mjesečno, što predstavlja najmanja izdvojena sredstava za udruge koje od općine primaju). Osim ukinutih sredstava, vladajući su odlučili (nakon 8 godina) jedino od ove udruge tražiti i financijska izvješća o trošenju novčanih sredstava. Treba napomenuti da su od ovih sredstava funkcionirale obe spomenute udruge, budući da „Udruga djece“ nije nikad bila financirana od općinske vlasti. O odnosu prema ovim udrugama govori i sama prostorija koja je dodijeljena na korištenje od strane općinske vlasti, a u kojoj od koncentracije vlage nije moguće provesti više od jedne minute, a kamoli raditi u njoj. Osim ove dvije udruge, načelnik Vidić nije u dobrim odnosima ni sa čapljinskom HVIDR-om, kojoj je smanjio sredstva financiranja. Udruga HVIDR-a je primala novčana sredstva u iznosu od 700,00 KM mjesečno, da bi joj ta sredstva bila smanjena na 540,00 KM, a zadnje vrijeme Udruga dobiva okruglo 500,00 KM mjesečno, sto je ujedno i naknada za angažman tajnika Udruge. Od 01. 08. 2016. je i taj iznos načelnik Vidić ukinuo i do danas ga nije vratio. Iz „Udruge udovica“ i „Udruge djece“ jasno poručuju da će ove udruge nastaviti funkcionirati i bez oduzetih novčanih sredstava i svega ostalog što im pripada, a da će povijest ovu vlast zabilježiti kao jedinu hrvatsku vlast koja je otišla sa teretom na leđima, da je poginule hrvatske branitelje i njihove obitelji nabila na neku stvar!

Ponižavajuće, sramotno i jadno.

„NE GAZITE GROBOVE JUNAKA,

VI, ŠTO DRAGU DIŠETE SLOBODU,

JER, NJIHOVE ŽIVITE ŽIVOTE,

NE MUTITE OD IZVORA  VODU.“

Na kraju svega poručuju iz Udruga!

autor: Marija Vukorep

capljina.ba

2 komentara

  1. Glupi ste maksimalno jer ste na adresi malenoga milicionera a moga pok.oca su zatvarali pravi udbasi kada bi god dosao iz Deutchlanda za bozicne blagdane u Capljinu a ja evo vec 15 god.u progonu od strane vas velikih hrvata ranjen u glavu na Skarinoj glavi a vi i ne znate gdje je to Glamocko bojiste OLUJA 1995 a dao sam zdravlje za HZHB Kaznjenicka bojna pa vas samo za sada pratim sta pisete.Sretni sin

  2. Hahaha bezze neistinit clanak

Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.

BirthdayWishess Harvey Specter Super Mario Games Online