SRAMOTAN ODNOS OPĆINSKE VLASTI U ČAPLJINI PREMA OBITELJIMA POGINULIH  HRVATSKIH BRANITELJA

SRAMOTAN ODNOS OPĆINSKE VLASTI U ČAPLJINI PREMA OBITELJIMA POGINULIH HRVATSKIH BRANITELJA

 

Potišteni tugom, shrvani od bola, gledajući bezizlazno u budućnost, ne možemo, ne smijemo i nećemo prešutjeti trenutak istine u kojem se danas nalazimo. Ono na što su nas obvezali naši najmiliji, a bez kojih danas živimo, poginuli i nestali branitelji Domovinskog rata, hrabro i čiste savjesti, želimo podijeliti ISTINU sa svim onima koji je žele čuti i suosjećaju našu tugu i bol. Pitanje koje se neizostavno nameće, a na koje mnogi nemaju odgovor,  jeste: Za koga i zbog čega su i dan danas mnoge obitelji zavijene u crno, a mnoga djeca ostala siročad i ucviljena? Je li  sadašnju vlast uopće briga za to?

 

Odnos čapljinske vlasti prema obiteljima poginulih hrvatskih branitelja predstavlja jedinstven slučaj, ne samo u BiH, već općenito u hrvatskom narodu. Ovo je vjerojatno jedina općinska vlast (koja sebe naziva hrvatskom) u kojoj ne postoji suradnja sa obiteljima poginulih hrvatskih branitelja. Naime, u pismu koje je poslano 10.07.2016.god. na adresu čapljinskog načelnika Smiljana Vidića i na adresu vrha HDZ-a BiH, navodi se kako „UDRUGA UDOVICA HRVATSKIH BRANITELJA POGINULIH I NESTALIH U DOMOVINSKOM RATU – PODRUŽNICA ČAPLJINA“ i „UDRUGA DJECE HRVATSKIH BRANITELJA POGINULIH I NESTALIH U DOMOVINSKOM RATU – OPĆINA ČAPLJINA“ prekidaju svaku suradnju sa trenutnom vlasti u ovoj Općini. Zbog čega je došlo do prekida suradnje najbolje se može vidjeti iz pisma koje je poslano načelniku Vidiću i vrhu HDZ-a BiH, a koje vam prenosimo u cijelosti:

 

 

UDRUGA UDOVICA I DJECE POGINULIH HRVATSKIH BRANITELJA

OPĆINA ČAPLJINA

Broj: 26/16

Čapljina: 10.07.2016 godine

 

Na sastanku predsjedništva Udruge Udovica i Udruge Djece poginulih Hrvatskih Branitelja-općina Čapljina, održanog 06.07.2016 godine, u 19,00 sati u prostorijama Udruge, donesena je sljedeća odluka:

Da Udruga Udovica i Djece Poginulih Hrvatskih Branitelja prekida svaku suradnju sa aktualnom vlasti općine Čapljina po pitanju obilježavanja značajnih datuma, polaganja vijenaca, obilaska grobova i spomen-obilježja poginulih branitelja, te će sve ove događaje obilježavati obe udruge zajedno i samostalno. Ovakva odluka je produkt dugogodišnjeg ponižavanja i vrijeđanja naših poginulih muževa i očeva, koji su, počevši, od koordinatora za udruge, Mire Jovanovića-Luče, nabijani na…zna se na što, koje je načelnik općine ignorirao i čak, što je još gore, nazivao lažima.

Tražili smo sastanak i očekivali ispriku. Sastanak nije upriličen, a ispriku je zamijenila hajka na ove dvije Udruge na razne načine. Udovice i djeca onih koji su dali život kako bi dotična gospoda u općinskoj zgradi uživala sve blagodati njihove žrtve, napadaju se i vrijeđaju, a paralelno tome, uposleno je masa podobnih i nesposobnih. Djeca poginulih branitelja su se u više navrata obraćali za pomoć kod dr. Smiljana Vidića, čekala su po nekoliko mjeseci da ih primi (neki čekaju još, a zakazali su se prije 4 mjeseca). Oni koji su imali „sreću“ da ih primi bili su šokirani njegovim izjavama. Miro Jovanović-Lučo, prvi čovjek iza načelnika (tako on kaže), a izgleda da je u pravu, jer se dotični, bez obzira na svoje besramno ponašanje, obilazi sve događaje rame uz rame sa dr. Smiljanom Vidićem.  Šutimo dugo, trpimo uvrede i poniženja. Našom šutnjom na sve postali smo i mi, obitelji poginulih, suučesnici u poniženju naših poginulih muževa i očeva. Sramimo se toga. Želimo da se zna istina. Sramimo se naše vlasti. Sramimo se njihovih postupaka i djela. Ne želimo biti više dio te sramote, a i ne želimo da djeca poginulih branitelja dolaze na rub živaca i ne naprave nešto čime bi samo uništila svoje živote, Njihovi očevi nisu poginuli za sve ovo.

Žalimo zbog vas, ali imamo dostojanstvo koje nećemo i ne želimo više gaziti.

 

Dostaviti:

-Načelniku općine Čapljina

-Dr. Dragan Čović-preds. HDZ BiH

-Ljubo Bešlić-preds. HDZ BiH-HNŽ

-Mediji

 

            UDPiNHB                                                                        UUPiNHB

_________________________                                       ____________________________
Umjesto očekivane osude i isprike, uslijedila je hajka na ove dvije udruge, posebno na „Udrugu udovica“ kojoj su ukinuta sva sredstva financiranja (500 KM mjesečno, što predstavlja najmanja izdvojena sredstava za udruge koje od općine primaju). Osim ukinutih sredstava, vladajući su odlučili (nakon 8 godina) jedino od ove udruge tražiti i financijska izvješća o trošenju novčanih sredstava. Treba napomenuti da su od ovih sredstava funkcionirale obe spomenute udruge, budući da „Udruga djece“ nije nikad bila financirana od općinske vlasti. O odnosu prema ovim udrugama govori i sama prostorija koja je dodijeljena na korištenje od strane općinske vlasti, a u kojoj od koncentracije vlage nije moguće provesti više od jedne minute, a kamoli raditi u njoj. Osim ove dvije udruge, načelnik Vidić nije u dobrim odnosima ni sa čapljinskom HVIDR-om, kojoj je smanjio sredstva financiranja. Udruga HVIDR-a je primala novčana sredstva u iznosu od 700,00 KM mjesečno, da bi joj ta sredstva bila smanjena na 540,00 KM, a zadnje vrijeme Udruga dobiva okruglo 500,00 KM mjesečno, sto je ujedno i naknada za angažman tajnika Udruge. Iz „Udruge udovica“ i „Udruge djece“ jasno poručuju da će ove udruge nastaviti funkcionirati i bez oduzetih novčanih sredstava i svega ostalog što im pripada, a da će povijest ovu vlast zabilježiti kao jedinu hrvatsku vlast koja je otišla sa teretom na leđima, da je poginule hrvatske branitelje i njihove obitelji nabila na neku stvar!

Ponižavajuće, sramotno i jadno.

„NE GAZITE GROBOVE JUNAKA,

VI, ŠTO DRAGU DIŠETE SLOBODU,

JER, NJIHOVE ŽIVITE ŽIVOTE,

NE MUTITE OD IZVORA  VODU.“

Na kraju svega poručuju iz Udruga!

Capljina.info

3 komentara

  1. Jasno mi je da bahatost pojedinaca koji su navedeni, nema granica. Ali dirati u grobove, u krv onih koji su dali sve što su imali….., nemam riječi za izreći. Mogu samo psovati, ali onda bi bio kao i oni. OPROSTI IM BOŽE, NE ZNAJU ŠTO ČINE. Mada, neznanje ne opravdava.

  2. Dali se ovo pismo može podijeliti svim braniteljima i njihovim obiteljima kao i obiteljima poginulih i njihovoj djeci da vide tko uživa na blagodatima borbe i opstojnosti,i dali su za ove dali svoje živote i svoje najbolje godine.
    Vidiću šta će ti svo ukradeno bogatstvo kad si izgubio sebe….STIDI SE SVOJIH DJELA I OBEĆANJA!!!

  3. I vi ste kao udruge neorganizirani ili kukavice.Kad u nekoj slijedecoj prigodi dodje sa svojom lopovskom pratnjom paliti svijece na grobovima vasih oceva i muzeva… NEMOJTE MU DOZVOLITI! Pozovite i nas koji nismo izgubili najdraze u ratu,ali sa vama suosjecamo

Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.

BirthdayWishess Harvey Specter Super Mario Games Online