Skandal u Trebižatu

Skandal u Trebižatu

„Putniče, kad dođeš u Trebižat, u kraj gdje je nekad borba za kruh bila, naporna i teška, gdje se mislilo napredno, a živjelo ponosno i mukotrpno, čut ćeš zvuke muzike…“

Ovim riječima kiti se Dom kulture u Trebižatu. I doista, čula se te ljetne večeri 25. kolovoza, krasna klapska glazba koja je odjekivala mjestom i srcima slušatelja, prava ljetna rapsodija satkana od dobro uvježbanih ljudskih glasova, muških i ženskih, nevjerojatnih mogućnosti, iza kojih stoji baš mukotrpan rad, a u ambijentu pitomu i prigodnomu. Nizale su se klape jedna za drugom, eto i iz inozemstva, ali i domaće; muška klapa Trebižat otvori događaj, na čelu s kršnim Ivanom, koga ostali prate kao jedan, a on se visina uhvatio, zna i može, te sve pjesmom nadvisi.  Zatim Lira, ženska klapa iz Trebižata, sastavljena uglavnom od nevjesta, mlade mostarske, ali solidne ženske klape Ar’ja i Bura,  posuški momci Zvizdan i gruđanski Bratovština, iskusne Crnogorke Alata i stasiti muški Assa Voce iz Podgorice, ženske Nava iz Orebića, čapljinski ponos Signum, a sve na kraju začiniše profesionalci, klapa Contra iz Splita, na čelu sa svojim prvim tenorom Edijem.  Svojim glasovima već drugu godinu za redom žanju simpatije publike u zabavnom dijelu koncerta. Sve gore navedeno učini ovaj događaj vrhunskom glazbenom poslasticom za tu vrstu glazbe, a Trebižat još jednom potvrdi kao jedno od najvažnijih žarišta klapske glazbe i  kulturnom prijestolnicom uljudbene Hercegovine.

No, sve to u dobroj mjeri zasjeni nemili događaj na kraju. Kad je trebalo popiti čašu vina na prigodnome domjenku, nađe se učo Miro Brajković sa par momaka iz  „mladeži“, te uze sebi za pravo da u ime domaćina zabrani  gospodinu Milenku Soči da uopće uđe na domjenak na koji je pozvan. Razlog je vjerojatno što je gosp. Milenko Soče, kandidat za načelnika općine Čapljina na predstojećim lokalnim izborima. Poznajući Miru Brajkovića, zasigurno to nije bila njegova „pamet“, jer očito je trebao ispuniti naredbu svoga čapljinskog pokrovitelja, kojemu smeta Milenkova nazočnost. Usput, koliko su spominjali i zahvaljivali trenutnom načelniku Čapljine, tijekom samog koncerta, a degutantno i pretjerano kao i inače, neupućeni bi možda pomislili da će trenutni načelnik nešto pjevati, ili u najmanju ruku da je dao neka financijska sredstva iz svoga džepa. I tako, ostade napolju Milenko Soče, koji je sa svojom firmom, i svojim novcem, dugogodišnji sponzor HKUD-a Seljačka sloga iz Trebižata, i to jedan od najistaknutijih, kojemu je i sam Miro Brajković često osobno dolazio i tražio novac.  Iz solidarnosti s gospodinom Milenkom Sočom, grupa  ljudi u njegovoj pratnji,  također nije htjela ući na domjenak.

Ovo se događa kad se politički poslušnici uvuku u kulturu, a ona im služi samo za političku promociju. Ne shvaćaju oni vrijednost glazbenog događaja, pljuju na generacijama dugo i pažljivo izgrađivanu uljudnost i kulturu svoga mjesta, a k tome su još po zanimanju učitelji i „uče“ našu djecu u školama. Nadamo se da ih takvi neće učiti lijepom ponašanju i vladanju, a još manje kulturi. Očito je ipak, njima su važni  samo izbori, tj. kako pobijediti i ostati na vlasti, pod svaku cijenu.

Mnogobrojni čestiti i savjesni mještani Trebižata, a i Čapljinci, čuvši za nemili događaj, dan poslije dolazili su do gospodina Milenka Soče, izražavali zgražanje i osuđivali ponašanje učitelja Mire ograđujući se od njega, pa čak i tražili izvanrednu skupštinu Društva zbog ovog incidenta. Nikada u povijesti ovoga mjesta, sličan slučaj nije zabilježen. O ovom događaju očitovao se i Zrinko Vrankić, predsjednik HKUD-a Seljačka sloga: „ Stav organizacijskog odbora od početka organiziranja manifestacije je da večera bude planirana za sudionike, pokrovitelje i sponzore. Dotični gospodin nije ni jedno od toga. Za daljnju suradnju stojimo na raspolaganju“.

Očito, navedeni gospodin, predsjednik HKUD-a Seljačka Sloga Trebižat, svjesno i po instrukcijama, zaboravlja višegodišnje sponzorstvo gosp. Milenka Soče ovome društvu. Zaboravlja pri tome ono najbitnije da ovo društvo postoji već više od 90 godina, upravo zahvaljujući entuzijastima, ali i ljudima široka srca (poput gosp. Soče), koji su nesebično davali svoj doprinos. Društvo Seljačka Sloga Trebižat, preživjelo je i gora vremena, puno veće režime od ovoga, ostajući uvijek ponosno, te nikada ni pred kime savinutih leđa. Uspravno i dostojanstveno, upravo onako kako su preci njihovi živjeli, gostoljubivo za sve koji su posjećivali Trebižat. Duboko se nadamo da će živjeti i nakon ovih koji ga danas vode, kao i nakon trenutne vlasti u Čapljini.

Milenka Soču izgleda sve ovo nije puno pokolebalo. Čak se i našalio na svoj račun rekavši da će kad pobjedi na izborima tražiti od Trebižaćana da njega (Milenka) spale kao Marka Karnjevala za maškare. To je širina čovjeka i kultura ponašanja!

Stoga putniče, kada dođeš u Trebižat, gdje se još uvijek čuje muzika, gdje se još uvijek vodi borba, i misli napredno – zastani, osluhni, i sve će ti uskoro biti jasno!

SVE ZA TREBIŽAT-TREBIŽAT NI ZA ŠTO!

Capljina.info

5 komentara

  1. Komu je on dao ikada jednu marku Donacije??????-Majku vam plaćeničku jebem

  2. Brzo se zaboravilo: Gačani su vazda bili milcioneri.

    • TO NIJE SRAMOTA ZA TREBIŽAT TI POJEDINCI SU BILI IZDAJICE ŠPIJUNI ,, I LOŠI SUSJEDI AKO NE PLIVAJU U SLIČNOJ VODI , ,, INTEREŠČIJE,,, TAKO SU ODGOJENI OD DJEDOVA RODITELJA I SVAKA IM VLAST ODGOVARA A I USPJEVA JER UVIJEK IM JE DOBRO I DOBIJU SVI U OBITELJI RADNA MJESTA,, MA KOJI GOD DA DOŠAO NA VLAS ,,, DA MOGU ZAPOSLILI BI IM MAČKE I PSE A MOGU I KOKOŠI JER ONE IMAJU MALO VIŠE MOZGA OD NJIH ALI ONI SU NASLJEDNICI BIVŠE JUGOSLAVIJE A SAD SU HRVATI ,,,TREBAMO ZNAT DA VJERA KRŠĆANSTVO NIJE HRVAT A KOD NJIH JE ,,,TRI U JEDAN ,,TO JE NAŽALOST SLIKA TREBIŽATA ,,BILA PRIJE 40-30 -20-15 -10 -5 -GODINA ,PA I U BUDUĆE ,,NA ŽALOST NEVINOG I POŠTENOG NARODA ,,,

  3. DRAGA GOSPODO TREBIŽATATA POJEDINI A MOŽEMO NAPISATI VEĆI DIO MJEŠTANA ZA NJIH JE NEPOZNANICA ,,,SRAMOTA I SKANDAL,,,, ZA NJIH JE BITNO DA JE NJIMA DOBRO NJIHOVOJ OBITELJI I PRIJATELJIMA SAMO AKO PLIVAJU I ISTOJ VODI , HOĆE SE IZJASNITI JESU LI HRVATI,,, JESU LI KRŠĆANI VJERNICI .TO JE KOD NJIH TRI U JEDAN.. TAKO SU ODGOJENI OD DJEDOVA RODITELJA SAMO NEKA IDU IZ VLASTI U VLAST MA KAKVA BILA .. TAKO JE BILO PRIJE 40 ,30,20,15,10,5 GODINA PA I SADA ,,MA TKO DOŠAO NA VLAST ,,GRADONAČELNICI NE BRINU ZA SIROTINJU,, NJIHOVI IGRAČI NEKA SU SVI ZAPOSLENI IZ OBITELJI PA AKO MOŽE MAČKE I PSE MOGU I KOKOŠI., SAMO NE SUSJEDE I LJUDE TKO NEMA NITKO ZAPOSLEN U OBITELJI ,

Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.

BirthdayWishess Harvey Specter Super Mario Games Online