NIKOLA RAGUŽ: Hrvati trebaju imati oporbu, a ne jednopartijski sustav

NIKOLA RAGUŽ: Hrvati trebaju imati oporbu, a ne jednopartijski sustav

MOSTAR – Hrvatska stranka prava u svezi javnog priopćenja HSP BiH na čijem čelu je predsjednik Stanko Primorac Ćane koje je objavljeno u medijima i na njihovoj službenoj stranici pod naslovom „Stanko Primorac: Imajte vjere u Hrvatsku stranku prava Bosne i Hercegovine“, zbog javnosti ali i pravašica i pravaša, dužni smo kazati nekoliko riječi i pojašnjenja.

Prije toga svima pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) želimo čestitati i zaželiti puno sreće i uspjeha povodom 13. lipnja i današnjeg Dana HOS-a.

1. Sam naslov o tome da treba „imati vjere u HSP BiH“ je religijska hereza i neprihvatljiva za prave pravaše, koji poštuju svačiju vjeru i naciju, ali najviše vole svoju religiju i nacionalnost. U političke stranke ne treba imati vjeru, jer je to Bogohulno, nego mi pozivamo sve ljude da imaju povjerenje u naš HSP i jamčimo im vjerodostojnost i poštovanje.Oživotvorenje ovog HSP-a je došlo zbog prodaje HSP BiH predsjedniku HDZ BiH Draganu Čoviću i fiktivnom HNS-u. Hrvati u BiH trebaju imati oporbu kao i Hrvati u Hrvatskoj ili drugi narodi, Bošnjaci i Srbi u Bosni i Hercegovini. Danas su Hrvati jedini narod u Europi koji nema oporbu. Zašto Hrvati ne bi imali višestranačje kao i drugi, nego moraju imati jednopartijski sustav, kao u komunizmu!? A vidimo da se predsjednik Primorac sada poziva na vjeru, a zaboravlja da je u komunizmu vjera bila zabranjena, i još osobno potiče Pravaše da budu sluge HDZ-u.

2. Žao nam je što ponovno neki žele da dijele Hrvate na one iz Bosni i Hercegovine ili iz bilo kojeg drugog djela svijeta, mi zastupamo univerzalni HSP bez želje za bilo kojim regionalnim obilježjima, za nas je politički okvir od Oca Domovine dr. Ante Starčevića, temelj djelovanja i ne želimo se dijeliti na Hrvati iz BiH ili Hrvatske, na „Hrstićeve“ ili „Ćanine“. Međutim,na konstataciju o sedam ili osam pravaških opcija, treba biti iskren pa priznati da od svih tih pravaških struja, najveći iskorak je napravila HSP „Đapić-dr. Jurišić“ i u to vrijeme su pravaši imali županijske ministre i premijere, zastupnike na svim razinama vlasti i da mi smatramo da se sva pravaška krila trebaju okupiti oko tih politika, koje su prepoznali i sami birači i obilato nagradili mandatima i povjerenjem. To kada je tko osnovan, čija je tinta starija ili mlađa, zbilja nema mjesta i nije nikakva politička činjenica. Ne želimo se vraćati u povijest osim da nam ona bude mudrost, i na aktualan način sva ta iskustva, pa i negativna, pretvoriti u našu prednost i vrlinu. Pamtimo mi i ne davnu prošlost kada je predsjednik Primorac govorio da je HDZ zločinačka organizacija i da HSP BiH s HDZ 1990 treba biti hrvatska oporba. Tko je ovdje koga prevario!? Upravo je Ćaneisticao da nudi zajedništvo svim pravašima a ne onimakoji su se prodali za Judine škude Čoviću koji želi iseliti Hrvate iz BiH a koji nisu članovi HDZ BiH. Danas HDZ BiH i predsjednik Čović imaju svu vlast od mjesne zajednice do hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Što Hrvati imaju od toga osim što svaki dan iseljavaju!? Stoga je potrebno povesti novu politiku ostanka Hrvata na stoljetnim ognjištima.

3. Što to znači „treća politička snaga“ ili što smo mi imali županijske premijere i ministre, kao i federalne i državne zastupnike ili ministre. Ne može se živjeti od stare slave, postavlja se pitanje što danas hoćemo i možemo, a mi tvrdimo da možemo biti respektabilan politički subjekt u Federaciji BiH i županijama. Što znači biti treći u mom Stocu kada je u prvi razred upisano šest redovitih i tri potencijalna učenika, a kod Bošnjaka dvadeset i sedam. Jeli topolitika koju podržava predsjednik Primorac!? Pa „zna se“ tko je doveodo takvog stanja.

Mi ne želimo biti treći, jer kada smo bili treći bili smo kao u „ljubavnom trokutu“ gdje smo kao neka ljubavnica uvijek ostali krivi „bračnim partnerima“, odnosno i lijevim i desnim. Mislimo da to nismo zaslužili i da želimo biti vjerodostojan partner i reformirana stranka koja neće osobne i partikularne interese skrivati iz vitalnih nacionalnih interesa. Politika nije samo puka matematika zbrajanja mandata, jer je stvarnost bipolarna i svako zbrajanje u nekom djelu donosi i oduzimanje. S tim mora računati svaka ozbiljna politička stranka.

4. Hrvatska stranka prava (HSP) neće prebrojavati krvna zrnca ili provjeravati tko je bilo koja stranka, i ovom prigodom kao „mlađa“ stranka, pozivamo sve da nam se priključi jer smatramo da su „široka naša pravaška jedra“ i na ovom brodu HSP ima mjesta za mnoge. Ipak, držimo da je stranka nacionalno hrvatska koja ima nakanu poboljšati unutar hrvatske odnose ali i odnos sa Bošnjacima u Federaciji BiH koji su po nama ključ stabilnosti BiH i šire geopolitičke paradigme.

5. HSP nije za ovakav Hrvatski narodni sabor (HNS) jer je trenutačno privatiziran od strane HDZ BiH. Ne znam zašto kolege iz HSP BiH toliko boli ova činjenica pa su dobar dio svog priopćenja posvetili pravdanju. Ako smatraju da tamo trebaju biti fikus ili dekor, neka to jasno kažu i zašto su do jučer bili protiv. Međutim, pitanje je zašto ih to toliko žulja?! Što je sa tom savješću nekih koji su bili glasni za federalnim platformaškim govornicama, i ubojito govorili kao potpredsjednik Zastupničkog doma Parlamenta FBiH protiv predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića, a sada su manji od „makovog zrna“ i radikalni njegovi zagovornici ili bolje rečeno misle da su mu važni. Mi s tim nemamo problema, nećemo nikoga personalno omalovažavati nego konkretna djela i poteze. Nije pravaška politika prikloniti se jačim i uhvatiti se za nečije skute, pa to nije radio niti pokojni general Blaž Kraljević, i drugi HOS-ovci, koji su bili na prvoj crti obrane.

Pozivamo kolege iz HSP BiH na razboritost i apsolutno smo protiv vrijeđanja i bilo kojeg omalovažavanja, naša politika i kampanja će biti pozitivna i oporbena. HSP će čvrsto i beskompromisno biti kritičar društvene zbilje i hrabro se zauzeti za poboljšanje položaja hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini ali i njegovihstoljetnih ognjištima ma gdje god bili.

Nikola Raguž, predsjednik HSP-a

capljina.info

Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.

BirthdayWishess Harvey Specter Super Mario Games Online