LEDENI VAL POHARAO EUROPU: Hladnoća uzela desetak života

LEDENI VAL POHARAO EUROPU: Hladnoća uzela desetak života

ISTANBUL – U subotu su u Europi zabilježene polarne temperature koje su u Poljskoj odnijele deset života, Istanbulu donijele snježni prekrivač, a Moskvi najhladniji Božić u zadnjih 120 godina.

Deset ljudi se smrznulo u zadnja dva dana u Poljskoj, gdje su temperature u nekim dijelovima zemlje pale ispod – 20 Celzijevih stupnjeva, priopćio je u subotu vladin Institut za državnu sigurnost (RCB).
– Sedam osoba je umrlo od studeni u petak, kada je zabilježen i najveći broj žrtava ove zime – rekla je Bozena Wysocka, glasnogovornica instituta.

– Još tri osobe umrle su dan ranije – dodala je, čime se “broj žrtava smrzavanja od 1. studenog popeo na 53”.

Val studeni zahvatio je Poljsku u noći na četvrtak. Broj žrtava mogao bi rasti za vikend, budući da će temperatura ostati ispod – 20 Celzijevih stupnjeva.

Policija poziva Poljake da budu oprezni i da pripaze na one kojima prijeti hipotermija, osobito beskućnike.

U Moskvi -30: Najhladniji Božić u 120 godina

Moskva, gdje se živa u termometru tijekom noći spustila na – 30 Celzijevih stupnjeva, slavila je pravoslavni Božić po studeni kakva nije zabilježena već 120 godina, javlja službena agencija RIA Novosti.
U Sankt Peterburgu, gdje su zabilježena – 24 stupnja, policija je pronašla tijelo muškarca koji se smrznuo u noći na subotu.

U Yakutsku izmjereno -46 stupnjeva

Yakutsk na sjeveroistoku Rusije u Sibiru je najhladnije trajno naseljeno mjesto na svijetu. Protekle noći izmjerena je temperatura od – 46 stupnjeva, tijekom dana bilo je četiri stupnja toplije, ali zbog vjetra osjet hladnoće je da je – 54 stupnja. Inače u tom gradu s oko tristotinjak tisuća stanovnika sve funkcionira u najboljem redu. Javni prijevoz je jako dobro organiziran, a oni koji imaju automobile drže ih u toplim garažama, ali unatoč tome akumulatorske baterije su posebno zaštićene.

Nerijetko ostavljaju automobile upaljene, jer nisu sigurni da će ih moći pokrenuti. Ovo nije rekordna temperatura, jer su zabilježene i temperature od približno – 70 stupnjeva, tada se oni koji izlaze vani najviše mogu izdržati desetak minuta nakon čega se moraju vratiti u zagrijan i zaštićen prostr.

Tijekom zime dnevnog svjetla imaju svega tri do četiri sata. Ljeti je drugačije, dnevne temperature mogu narasti i preko 38 stupnjeva u plusu, a dnevnog svjetla imaju po 21 sat, nažalost to traje svega tri mjeseca i toplom vremenu dođe kraj.

Snježna mećava paralizirala Istanbul

Tursku je zahvatila snježna mećava koja je paralizirala Istanbul, gdje su u subotu otkazane stotine letova u zračnoj luci i prekinut promet Bosporskim prolazom. No prognostičari najavljuju da će vjetar oslabjeti tijekom večeri, ali će temperature u Istanbulu idućih dana ostati ispod ništice.

U Bugarskoj pronašli dva tijela

U susjednoj Bugarskoj, blizu turske granice, pronađena su trupla dvoje ilegalnih iračkih migranata.

U Ateni, u Grčkoj, u subotu je temperatura bila na ništici, a na sjeveru zemlje – 15 stupnjeva.

I Švicarska je, javlja Meteonews, u noći na subotu bila pogođena polarnom hladnoćom, pa je tako u Davosu zabilježeno – 19, a u Bernu – 15,5. Najniže temperature ove zime izmjerene su u petak ujutro u La Brevineu, u Juri, minus od 29,9 stupnjeva, na visini od 1000 m. To selo bilježi apsolutni rekord u hladnoći u Švicarskoj: 12. siječnja 1987. ondje je izmjereno – 41,8 stupnjeva.

Val studeni zahvatio je u petak i balkanske zemlje, spustivši temperaturu do – 27, napose u gorskim predjelima u Bosni te na jugu i na istoku Srbije.

No hladnoća nije spriječila vjernike u Draču, u Albaniji, da se po običaju okupaju na Sveta tri kralja po temperaturi malo ispod ništice.

Polarna hladnoća završava u nedjelju?

I u Francuskoj, napose u Parizu i okolici, temperature su tijekom noći bile “izrazito negativne”, od – 3 do – 11 stupnjeva.

Uzrok ove polarne hladnoće koja bi trebala potrajati do nedjelje je polarna fronta koja iz Skandinavije dolazi u srednju Europu.

I u Njemačkoj je noćas bilo najhladnije ove zime, pa je tako u dvama selima u Bavarskoj izmjereno – 26, a u Berlinu – 15.

Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.

BirthdayWishess Harvey Specter Super Mario Games Online