ISTINA O SITUACIJI U ČAPLJINI-PRVI DIO

ISTINA O SITUACIJI U ČAPLJINI-PRVI DIO

 

Branitelji Smiljana Vidića – u laži su kratke noge

ljubuski.info

Čapljina je postala grad slučaj i to ne odnedavno i ne u režiji političkih protivnika aktualnog načelnika Smiljana Vidića, kao što on tvrdi.

Objavili smo reakcije dijela udruga s područja Općine Čapljina, koji su stali u obranu načelnika Smiljana Vidića, optuživši vijećnike u OV Peru Previšića i Mirka Vasilja za iznošenje neistina, dok se Smiljan Vidić i mediji u službi vladajuće stranke upinju dokazati kako netko Čapljini imputira slučajeve, a bombe si pojedinci bacaju sami.

Temeljem ovih navoda istražili smo pozadinu i prikupili dokumentaciju koja potvrđuje navode vijećnika Previšića i Vasilja, i koja baca drugo svjetlo na aktivnosti načelnika Vidića, donekle i na moguće motive napada ekslpozivnim napravama, ali, nažalost, dovode u pitanje motive i interese koji stoje iza istupa dijela čapljinskih udruga.

Prenosimo dopis Udruge udovica i Udruge djece poginulih hrvatskih branitelja općine Čapljina iz srpnja prošle godine, dostavljen Smiljanu Vidiču, Draganu Čoviću i Ljubi Bešliću.

Dopis čapljinskih udovica i djece poginulih branitelja

Čapljina: 10.07.2016 godine

Na sastanku predsjedništva Udruge Udovica i Udruge Djece poginulih Hrvatskih Branitelja-općina Čapljina, održanog 06.07.2016 godine, u 19,00 sati u prostorijama Udruge, donesena je sljedeća odluka:

Da Udruga Udovica i Djece Poginulih Hrvatskih Branitelja prekida svaku suradnju sa aktualnom vlasti općine Čapljina po pitanju obilježavanja značajnih datuma, polaganja vijenaca, obilaska grobova i spomen-obilježja poginulih branitelja, te će sve ove događaje obilježavati obe udruge zajedno i samostalno. Ovakva odluka je produkt dugogodišnjeg ponižavanja i vrijeđanja naših poginulih muževa i očeva, koji su, počevši od koordinatora za udruge, Mire Jovanovića-Luče, nabijani na… zna se na što, koje je načelnik općine ignorirao i čak, što je još gore, nazivao lažima.

Tražili smo sastanak i očekivali ispriku. Sastanak nije upriličen, a ispriku je zamijenila hajka na ove dvije Udruge na razne načine. Udovice i djeca onih koji su dali život kako bi dotična gospoda u općinskoj zgradi uživala sve blagodati njihove žrtve, napadaju se i vrijeđaju, a paralelno tome, uposleno je masa podobnih i nesposobnih. Djeca poginulih branitelja su se u više navrata obraćali za pomoć kod dr. Smiljana Vidića, čekala su po nekoliko mjeseci da ih primi (neki čekaju još, a zakazali su se prije 4 mjeseca). Oni koji su imali “sreću” da ih primi bili su šokirani njegovim izjavama. Miro Jovanović-Lučo, prvi čovjek iza načelnika (tako on kaže), a izgleda da je u pravu, jer se dotični, bez obzira na svoje besramno ponašanje, obilazi sve događaje rame uz rame sa dr. Smiljanom Vidićem. Šutimo dugo, trpimo uvrede i poniženja. Našom šutnjom na sve postali smo i mi, obitelji poginulih, suučesnici u poniženju naših poginulih muževa i oieva. Sramimo se toga. Želimo da se zna istina. Sramimo se naše vlasti. Sramimo se njihovih postupaka i djela. Ne želimo biti više dio te sramote, a i ne želimo da djeca poginulih branitelja dolaze na rub živaca i ne naprave nešto čime bi samo uništila svoje živote, Njihovi očevi nisu poginuli za sve ovo.

Žalimo zbog vas, ali imamo dostojanstvo koje nećemo i ne želimo više gaziti.

Dostaviti: :

 • Načelniku općine Čapljina
 • Dr. Dragan Čović – preds. HDZ BiH
 • Ljubo Bešlić – preds. HDZ BiH-HNŽ

Prenosimo i dopis Udruge udovica i Udruge djece poginulih hrvatskih branitelja i Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Čapljina, upućen predsjedništvu HNS-a, iz kojega je vidljivo kako čapljinska vlast odmaže hrvatske udruge a pomaže bošnjačke, i to za svjedočenja u procesima ratnih zločina:

Dopis čapljinskih udovica i HVIDR-e

Udruga udovica i djece poginulih hrvatskih branitelja
Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Čapljina

Predsjedništvo HNS

Poštovani,

članovi predsjedništva Hrvatskog narodnog Sabora, kao predsjednici ove gore tri navedene udruge osjećamo potrebu da Vam se obratimo sa ovim dopisom o situaciji u kojoj se nalaze stradalnici u općini Čapljina, a mislimo da ni u drugim općinama nije situacija za pohvalu.

Već smo se obraćali priopćenjima i dopisima predstavnicima aktualne vlasti na koje su se svi oglušili. Vjerujemo i nadamo se da će te kao najutjecajnije tijelo hrvatskog naroda barem odvojiti vrijeme i pročitati ovo kroz što mi prolazimo godinama, a poglavito zadnjih godina, gdje se provodi teror i samovolja aktualne vlasti na području općine Čapljina i šire nad onima koji su dali najviše za hrvatski narod i za sve privilegije koje uživate. Nažalost, moramo naglasiti da se ova populacija ved odavno koristi u svrhu predizbornih kampanja gdje su svima puna usta stradalnika, a nakon izbora kad se podijele fotelje mi više ne postojimo. Zašto ovo govorimo? Osvrnut ćemo se kronološki na događaje u općini Čapljina.

 • U zadnje 22 godine samo su četiri obitelji stambeno riješene dodjelom stana od Uprave za branitelje 2000 god.
 • Po odluci Općinskog vijeća Čapljina iz 2002, godine o dodijeli građevinskog zemljišta za izgradnju stambene zgrade za stradalnike domovinskog rata nije ništa poduzeto do danas.
 • Po odluci iz 2002. godine izdvajano je 2o% iz proračuna općine za stambeno zbrinjavanje stradalnika, da bi se odlukom aktualnog naičlnika to ukinulo 2012. godine.
 • Od 110 djece poginulih hrvatskih branitelja općine Čapljina uposleno je samo 4, što je jedan od dokaza da se ne poštuje Zakon o dopunskim pravima branitelja, s druge strane svakodnevnq svječoiimo masovnom upošljavanju djece i rodbine lokalnih moćnika u javne institucije uz upitne natječaje.
 • Ukinuto je financiranje udruga od 01.08.2016, mislimo da smo jedina općina u kojoj su ukinuta sredstva zarad udruga HVIDR-a i Udruga udovica poginulih hrvatskih branitelja koji je bio u iznosu od 500,00 KM, u sklopu čega se financirala i Udruga djece poginulih hrvatskih branitelja, dok je izvršavanje obveza prema drugim udrugama nastavljeno, izmedu ostalog i prema udrugama Armije BiH (u prilogu je dokaz o financiranju udruga Armije BiH, a obratite pozornost na svrhu uplate).

Ne podcjenjujući ni jednu udrugu proisteklu iz domovinskog rata iz naše općine smatramo da je ovaj čin aktualnog načelnika gosp. Smiljana Vidića prema onima koji su najzaslužniji i koji su najviše dali u Domovinskom ratu, svoje dijelove tijela, očeve i muževe ponižavajući i sramotan, na koji bezobzira na naša upozorenja nitko od nadležnih nije reagirao niti reagira. Degradacija i poniženje ovih udruga se nastavlja što je pokazatelj da nikome nije stalo, ne očekujemo ni od Vas rješenje situacije u kojoj se nalazimo, ali je naša dužnost zbog nas i našeg članstva da Vas upoznamo sa cjelokupnom situacijom jer ne želimo da sutra kažete “Nismo znali“. Mi demo se i dalje jasno i pošteno boriti za očuvanje digniteta Domovinskog rata, za one koji su najzaslužniji za slobodu hrvatskog naroda, unatoč poniženjima i uvredama koje doživljavamo, a vi draga gospodo zamislite se zbog koga i zbog čega ste tu.

S poštovanjem,

Dokaz o financiranju udruga Armije BiH, svrha uplate – Pomoć svjedocima:

Pored sramotnog odnosa prema hrvatskim udrugama, načelnik Vidić i njegovi istomišljenici imaju jedan veći problem, a to su kaznena djela iz oblasti Organizirani kriminal i Pranje novca.

Vezano za izvještaj kojeg je Federalna uprave policije za 2015. podnijela Tužiteljstvu HNŽ-a Vijećnici u OV Čapljina Mirko Vasilj i Pero Previšić, ispred ČNS – Čapljina u srcu, uputili su dopis:

Zahjtev za informacijom upućen Tužiteljstvu HNŽ

Čapljina, 05.12.2016.godine

Predmet: Zahtjev za dostavu informacije.

Poštovani,

Policijski službenici Federalne uprave policije su županijskom tužiteljstvo HNŽ-a podnijeli izvještaj (za 2015 godinu) o počinjenom kaznenom dijelu Organizirani kriminal iz čl. Čl. 342 stz.1 i st. 3. KZ F BiH u vezi sa krivičnim djelom zlouporaba položaja i ovlasti iz čl.383. st.3. KZ F BIH i krivičnim djelom Pranje novca iz čl.272.st.1 i st.2 KZ FBiH…….za osobe koje su u to vrijeme obnašale zakonodavnu i izvršnu vlast u općini Čapljina.

Kako se u ovom izvješću radi o više kaznenih dijela koja su policijski službenici evidentirali i dostavili Vašem tužiteljstvu,, mi vijećnici ČNS-a, Čapljinske Neovisne stranke, upućujemo ovaj ZAHTJEV da nam odgovorite da li se protiv navedenih osoba u Vašem tužiteljstvu vodi postupak?

Evidentno je da je naša općina i proračun oštećen za iznos veći od 3.000.000,00 KM ( jer se navedena parcela prodala za 1 KM/m2, znajući unaprijed da će to biti gospodarska zona G1 za koju je određena najmanja početna cijena 23,00 KM/m2).

Osim financijske štete koju su osumljičene osobe prouzročile, ovdje se radi i o obmani općinskog vijeća Čapljina, jer je gore navedena parcela prodana firmi Neretva energija d.o.o. , iako u to vrijeme ta tvrtka nije postojala (registrirana je slijedeće godine, više od 3 mjeseca nakon prodaje).

Uz Zahtjev Vam dostavljamo izvješće Federalne uprave policije po ovom predmetu.

Nadamo se da će te u što kraćem vremenskom periodu odgovoriti nam, kako bi na slijedećoj radnoj sjednici OV Čapljina mogli raspravljati o prodaji općinskog zemljišta.

Sa štovanjem

Čapljina, 05.12.2016.godine

Dostavljeno:

 • Tužiteljstvo HNŽ-a
 • Tužiteljstvo FBiH
 • Ured OSC-a Mostar
 • Ured OHR-a Mostar
 • VSTV BiH
 • Arhiv ČNS-a

Vijećnici u OV Čapljina:
Mirko Vasilj
Pero Previšić

Na sjednici OV Čapljina (3. ožujka 2017.), koja je prethodila bacanju eksplozivne naprave na poslovno-stambeni objekat Pere Previšića, postavljeni su sljedeći upiti:

Vijećnićko pitanje Smiljanu Vidiću

Sjednica OV Čapljina 03.03.2017.

Gosp. načelniče Smiljane Vidiću,

upućujem Vam viječničko pitanje da mi odgovorite … vodi li se protiv vas u Županijskom tužiteljstvu Mostar postupak po više krivičnih dijela a između ostalog, kaznenom djeluorganizirani kriminal iz čl. 342 st.1 i st.2. KZ F BiH, u vezi s Kaznenim djelom zloporaba položaja iz čl.383 st.3 KZ F BiH, i Kazneno djelo pranje novca iz čl.272. st.1 i st.2. KZ F BiH.

Vijećnićko pitanje Peri Kneževiću

Sjednica OV Čapljina 03.03.2017.

Gosp. Dopredsjedatelju Općinskog vijeća Pero Kneževiću,

upućujem Vam viječničko pitanje da mi odgovorite … vodi li se protiv vas u Županijskom tužiteljstvu Mostar postupak po kaznenom djelu organizirani kriminal iz čl. 342 st.2. KZ F BiH, u vezi s Krivičnim dijelom zlouporaba položaja iz čl.383 st.2 KZ F BiH.

Noć nakon postavljanja ovih pitanja bačena je eksplozivna naprava na stambeno-poslovni objekat u vlasništvu vijećnika Pere Previšića, a Čapljinska neovisna stranka-Čapljina u srcu i njen predsjednik Mirko Vasilj – član predsjedništva HNS-a, su uputili dopis HNS-u:

Dopis ČNS upućen HNS-u

Poštovane kolege, članovi predsjedništiva HNS-a,

Želim Vas obavijestiti o novonastalim situacijama u Čapljini.
Naime, noćas, oko 1,40 sati, bačena je eksplozivna naprava ispred stambeno poslovnog objekta gosp. Pere Previšićaa, inače općinskog vijećnika u OV Čapljina i člana HNS-a.

Ovo je samo nastavak događanja u Čapljini. Ništa novo i iskreno – ništa neočekivano.

Mi smo sigurni, da je uzrok i ovaj puta, kao i u prethodnim slučajevima, ispravan rad pojedinaca u Čapljini, koji očito nekome smeta. Kao uzrok ovoga što se dogodilo gosp. Previšiću, sigurno je njegov dosadašnji rad, a koji je definitivno kulminirao angažiranosti u OV Čapljina. U petak, 03.03.2017., održana je sjednica OV Čapljina, koja je po prvi puta i “neovisno” snimana, te kao takva  postavljena na YouTube.

Mislimo da je ovo bio samo dodatni okidač onima koji u Čapljini demokraciju ne žele.

Pitamo se šta je sljedeće? Tko je na redu? Pokušavamo na sva događanja ostati mirni, koliko je moguće, i biti Bogu zahvalni što još imamo glave na ramenima. Dokada – ni sami ne znamo.

Jedan dio ovih problema, dostavio sam svima Vama u vidu materijala na predzadnjoj sjednici predsjedništva HNS-a. Uvjeren sam da je i to u najvećoj mjeri utjecalo na ovaj nemili događaj. Na žalost, od Vas ili bilo koga iz GV HNS-a, nisam još uvijek dobio nikakav odgovor, kao niti osobno mišljenje.

Zajedno s kolegama, nastaviti ću borbu za dobrobit moga Hrvatskog naroda, moje općine Čapljina, napose za Udruge proistekle iz domovinskog rata.

Ako je cijena svega ovoga kalvarija kroz koju prolazimo, ili ne daj Bože nečiji život, šta je to ipak u odnosu na žrtvu koju su dali članovi časnih Udruga proisteklih iz domovinskog rata, a koje doslovno pljujemo i gazimo u Čapljini.

Neka dalje institucije rade svoj posao, ali je više nego očito da u tome nemaju iskrenu namjeru. Mi smo na žalost uvjereni, da će i ovaj slučaj ostati ne razjašnjen, ili će se po dosadašnjoj praksi, usmjeriti na nešto sasvim drugo i nebitno.

U svakom slučaju, mi ćemo našu građansku dužnost ispuniti, i obavijestiti sve za koje smatramo da trebaju reagirati i dati svoju pomoć.

Sa štovanjem,

Čapljinska neovisna stranka – Čapljina u srcu
Predsjednik: Mirko Vasilj – član predsjedništva HNS-a

Svi navedeni dokumenti se nalaze u prilozima članku, uključujući i Izvješće Federalne uprave policije za 2015 godinu.

Ponavljamo i snimku emisije Bujica u kojoj su gostovali vijećnici Pero Previšić i Mirko Vasilj na koju je reagirao dio čapljinskih udruga “ugostivši” načelnika Smiljana Vidića .

Branitelji Smiljana Vidića:
Jakiša Šimović – stožerna Udruga za zaštitu identiteta i hrvatskih nacionalnih interesa,Bariša Šiljeg – Udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, Dragan Dragičević – Udruga političkih zatvorenika, Pero Zekušić – Udruga veterana Domovinskog rata, Križan Šimović – Udruga domobrana Domovinskog rata Domobran 92, Josip Azinović – Udruga maloljetnih dragovoljaca, Davor Đugum – Udruga pripadnika postrojbe HVO “Ludvig Pavlović” i Željko Matić – Udruga nositelja ratnih odličja.

O tome jesu li govorili istinu ili su u pravu branitelji Smiljana Vidića, zaključke donesite sami.

Prilog Veličina
PDF icon Udruga udovica poginulih branitelja 745.91 KB
PDF icon Udruga udovica, Udruga djece poginulih branitelja, HVIDR-a 1.21 MB
PDF icon Obustavljanje isplate HVIDR-i 427.86 KB
PDF icon Izvješće FUP-a Tužiteljstvu HNŽ (2015.) 1.32 MB

 

izvor: ljubuski.info

Capljina.info

3 komentara

 1. Dokumenti su jasni, i ostale cinjenice isto tako. Zasto predstavnici ovih udruga i temeljem cega brane g. Vidica?! Za sto oni nose odlicja???!!! Tko se nije plasio suprotstavit neprijateljima zasto bi se plasio suprotstavit g. Vidicu? Upitna je vjerodostojnost predstavnika navedenih udruga!
  Veterani?! Kako mogu veterani dopustit da im clanovi budu ljudi koji nisu vidili terena a primaju naknade…

 2. Nacelnik i Radio Capljina obmanjuju javnost. Nije tiskovna konferencija kad se zovne jednog podobnog novinara i rekne mu se sta ce pitat. To je namjestena izjava s ciljem manipulacije…Tiskovna dopusta vise novinara i slobodna pitanja.

 3. Kako g. Vidic rece “osrednje inteligentni”…. Osrednje inteligentni znaju da su svi njegovi vijecnici digli ruku za projekt Neretva-energija, e sad kad se vidi da je to suplja prica, odnosno kriminal, zanima me tko od tih vijecnika dize ruku i rece da su Vasilj i Previsic u pravu? Svi oni imaju imena i prezimena. Pitam ih jednog po jednog da se izjasne. Isto tako pitam ove nositelje odlicja i veterane, jel to oni brane, i jesu se zato borili??? Gdje je odgovornost tih vijecnika? I tko laze?

Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.

BirthdayWishess Harvey Specter Super Mario Games Online