EMIL BUNTIĆ PONOVO IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA HVIDR-a ČAPLJINA

EMIL BUNTIĆ PONOVO IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA HVIDR-a ČAPLJINA

Izvještajno -izborni sabor HVIDR-e Čapljina.

Emil Buntić ponovo izabran za predsjednika.

emil-hvidra-grb

 

    U dvorani Općinskog vijeća Čapljina, održan je deseti izvještajno-izborni Sabor HVIDR-e Čapljina. Sabor je počeo svečano. Nakon otvaranja, intonirana je himna hrvatskog naroda “Lijepa naša”, a zatim je minutom šutnje odana počast poginulim i preminulim članovima. U svečanom dijelu, sudionike Sabora pozdravio je Zoran Zovko, predsjednik HVIDR-e H-N županije i dopredsjednik Središnjice HVIDR-e HVO Herceg-Bosne. Zovko je u izlaganju najviše pažnje posvetio zakonskoj regulativni u BiH i Hrvatskoj, te naporima koji se u cilju zaštite interesa članstva.

Radni dio Desetog izvještajno-izbornog sabora čapljinske HVIDR-e počeo je usvajanjem dnevnog reda, a nastavio se usvajanjem poslovnika o radu 10-og sabora, te izborom radnih tijela.

Izvještajni dio počeo je kraćim izlaganjem Emila Buntića  predsjednik HVIDR-a Čapljina .

Zadnji izvještajno izborni sabor je održa 27.11.2011. godine.Razlog kašnjenja održavanja redovnog sabora je tehničke prirode. Dobili smo naputak od županijske HVIDR-e gdje je odlučeno da se sabori odgađaju do izrade novog statuta HVIDR-a HVO na nivou Herceg Bosne.

U ovom izvješću su samo kratke informacije sa čime se bavilo predsjedništvo HVIDR-a Čapljina.

Osnovna odlika  rada predsjedništva je bila javan i transparentan rad.Poučeni dosadašnjim iskustvom, na prvim sjednicama su donešene odluke koje bi se mogle definirati  u nekoliko područja:

 1. Smanjenje ovlasti predsjednika. Naime odluke koje je do zadnje skupštine mogao donositi predsjednik su u dobroj mjeri smanjene  , te prebačene u nadležnost predsjedništva.
 2. Pooštravanje i jasno definiranje kriterija za bilo kakav oblik pomoći članstvu.
 3. Vraćanje podružnice u sustav HVIDR-a  HNŽ-a.
 4. Jasno definiranje kako i na koji način netko može podnijeti zamolbu za pomoć udruge.
 5. Svaki zaključak je potkrepljen odgovarajućim pisanim odlukama.
 6. Preuzeli smo i neke obaveze i dugove koje je donijelo ranije predsjedništvo neulazeći u razlog i na koji način su donešene.

Svjesni činjenica da će netko novi doći poslije nas nije se željelo ostaviti bilo kakvog povoda za primjedbe na rad.Moglo bi se reći da je HVIDR-a Čapljina pored HVIDR-e Mostar najozbiljnija  podružnica u našoj županiji.

Sastanci su održavani redovito a naročito se vodilo računa da se nijedna odluka ne donosi bez nazočnosti potrebne većine predsjedništva.Opće stanje u kojem se nalaze RVI su još uvijek nezadovoljavajući.I opet ćemo ponoviti ono vječito pitanje “DALI JE OVO ONO ZA ŠTA SMO SE BORILI?”.Vjerujem da dijelite naše mišljenje..NIJE..

Kako objasniti da nakon više od 20 godina po završetku rata nemamo jasno definiran status.Čak bi se moglo reći da je skrb o RVI i stradalnicima domovinskog rata bila kvalitetnija prije 10-15 godina nego sada. Novokomponovani stradalnici koji su ubacivani u sustav su urušili ugled udruge. Udruga je vremenom gubila na kredibilnosti i sada smo tu gdje jesmo.

Ažurnim radom uporno pokušajemo vratiti dostojanstvo udruge i tome smo u dobroj mjeri i uspjeli. Naime svakodnevno imamo sve veći broj članova što nam daje obvezu za još bolji i kvalitetniji rad.Neke povlastice za RVI koje su bile aktivne a tiču se zapošljavanja RVI i stipendiranja djece su ukinute ili se ne primjenjuju.

Neprekidne revizije kojima su RVI bili podvrgnuti izazivaju toliku rezigniranost kod članova da graniči sa buntom i pravo je čudo kako do sada nije došlo do incidenta.Ova najnovija revizija je očiti primjer toga , nekim našim članovima je ovo četvrta ili peta revizija.Neizvjesnost svakodnevna uhićenja,beznađe u koje zapadaju RVI rezultiraju depresiju pa nerijetko i suicidom.

Našim članovima koji su podnosili tužbe pomagali smo simbolički kao znak dobre volje za pomoć ljudima koje je ipak netko stručno procjenjivao a sada zaradi ispunjavanja kriterija za dobivanje kredita od MMF-a treba baš ovoj kategoriji srezati primanja.Možda najopasnija formulacija koja se na silu pokušava progurati u sudskim presudama je udruženi zločinački pothvat. Ako u tome uspiju naši federalni partneri to bi bio zadnji čavao u lijes hrvatskog branitelja.Iskreno se nadama da u tome neće uspjeti prvenstveno iz razloga jer to nije istina te im je teško ovu formulaciju potkrijepiti dokazima jer su branitelji HVO-a prvi stali u obranu ovih prostora od velikosrpske agresije.

Starost članstva sa sve većom potrebom medicinske skrbi je jedan od velikih problema. Sve veći broj članova se obraća za pomoć podružnici mada je ona zadnja u pravno definiranom nizu pomoći pri liječenju.Za ovu namjenu smo u proteklom periodu izdvojili oko 17.000,00 KM. Odlukom predsjedništva dodjeljivana je pomoć za bolničko liječenje i eksremno teških bolesti, nedovoljno, ali u granicama svojih mogućnosti .

Stambeno zbrinjavanje naših članova moglo bi se reći da je zaustavljeno. Općinske vlasti su prekinule pomogati za ovu vrstu zbrinjavanja. Za kupovinu 2 placa našim članovima izdvojili smo 15.270,00 KM.

U proteklom periodu umrlo je 17 naših članova te smo sukladno odlukama predsjedništva simbolično pomogli tim obiteljima i postavili nadgrobna spomen obilježja.Također smo simbolično pomagali prilikom smrti užeg člana obitelji.Za ovu namjenu izdvojeno je 7.200,00 KM.Već duže vrijeme pomažemo članovima prilikom rođenja djeteta u iznosu 100,00 KM.Za tu namjenu izdvojeno je 1.900,00 KM.Uspjeli smo osigurati simboličnu finansijsku pomoć članovima sa troje i više djece prilikom početka nove školske godine te je za to izdvojeno 7.250,00 KM. Takodjer tradicionalno organiziramo podjelu božićnih paketića i za oviu namjenu izdvojili smo u zadnjih 5 godina iznos od 6.127,00 KM.

Bili smo nazočni na svim važnijim obljetnicama i obilježavanjima spomena na hrvatske branitelje.Redovno učestvujemo na športskim igrama RVI HVO-a kao i ma onima koje se organiziraju u RH. Također smo učesnici Božićnjeg turnira u organizaciji HVIDR-a Mostar.

Rad u HVIDR-i je volonterskog tipa, osim tajnika   koji ima finansijsku nadoknadu.

I na kraju mog izlaganja, na Vas apelujem da prilkom glasovanja dobro pazite za koga će te glasati jer će oni koje izaberete u dobroj mjeri imati udjela u riješavanju statusa koji uistinu treba biti bolji jer ste ga Vi svojom žrtvom zaslužili !!!

komisija-emil

Nakon izvješća predsjednika HVIDR-e ,pristupilo se glasovanju koje je bilo tajno na način da su svi nazočni članovi dobili listić na kojemu su bili predloženi kandidati.Za predsjednika su se kandidirali Emil Buntić i Davor Boban.

Komisija koja je izabrana da provede izbore je bez zamjerke to i uradila i predsjednik komisije pročitao rezultate.

Za predsjednika je ponovo izabran Emil Buntić koji je osvoji 70 % glasova nazočnih članova dok je Davor Boban osvojio 30 %.

Novi Članovi predsjedništva su: Ilko Grbavac,Ivan Raič, Mario Lasta, Miro Bule,Davor Boban, Milan Prskalo, Mijo Grgić, Miro Šutalo, Jakov Drlje i Ante Mrvalj.

Za članove nadzornog odbora HVIDR-a Čapljina izabrani su: Dario Brajković, Ivica Jurković, Pero Zekušić.

Po završetku izbornog procesa Emil Buntić, novi – stari predsjednik čapljinske HVIDR-e naglasio je kako je “zadovoljan pripremom, tijekom i provedbom 10-og sabora”, dok je na novoizabranim ili potvrđenim niz potreba koje treba u radu, rješavati.

Valja reći da su 10-om saboru kao gosti prisustvovali načelnik općine sa suradnicima, predstavnici udruga stradalnika, predstavnici medija te  vijećnici Čapljinske Neovicne stranke u Općinskom vijeću Čapljine.

Zamjetno je bilo da predstavnici općinske vlasti (načelnik i suradnici) nakon što su čuli rezultate , napustili su salu i nisu se pojavili na domjenku koji je bio pripremljen za sve članove i goste.Dali je ova gesta namjerna ili je po srijedi nešto drugo neznamo.

emil-domjenak

Treba napomenuti da je načelnik općine samovoljno ukinuo mjesečnu uplatu koja je predviđena  u proračunu općine Čapljina za 2016 godinu u visini od 500,00 KM ,( od 01.08.2016. godine ukinuta) i iz koje su se finansirale potrebe za rad udruge (naknada za tajnika i ostalo potrebe).

Na 1 sjednici novog saziva općinskog vijeća Čapljina, postavljeno je pitanje načelniku i to od vijećnika Čapljinske neovisne stranke ZAŠTO je ukinuo uplatu udruzi koja je predvidjena u proračun i koja je zaslužna da se on danas nalazi tu.

Do danas nije dobiven  odgovor što samo po sebi sve govori.

capljina info

 

 

 

 

 

2 komentara

 1. Iskrene cestitke Emile na izboru za predsjednika HVIDR-a Čapljina, tvoje postenje i kvalitetan rad, kao i zalaganje za RVI domovinskog rata, trebaju biti putokaz za dalji rad i ocuvanje braniteljske populacije, koje na zalost sto moram istaći, i u HVIDR-a Čapljina ima , a da ne zasluzuju takav status. Svjedok si političke hajke na tebe, raznih pritisaka, ogovaranja, ucjenjivanja, sve si to izdržao i zato ti jos jednom cestitam. Znaj da imas iskrenih prijatelja, imas potpunu podrsku iskrenih i pravih branitelja i neka to bude najveca nagrada, a ti ih nemoj iznevjeriti i razocarati svojim daljnjim radom, kao sto nisi ni do sada.
  Dusmani neka pate.
  Sretno ti bilo prijatelju.
  Bog i Hrvati

 2. Svaka čast na korektnosti i dostojanstvu prilikom održavanja sabora. Puno toga ružnog se moglo reći o protukandidatima ali se prešutilo. Pametno, članstvo je to prepoznalo i dalo povjerenje Emilu.

Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.

BirthdayWishess Harvey Specter Super Mario Games Online