Dragan Čović – Piramida moći (2. dio)

Dragan Čović – Piramida moći (2. dio)

 

  • Damir Bevanda, glavni inspektor Obavještajno-sigurnosne agencije. Bevanda učestvuje u popunjavanju radnih mjesta u OSA-i. Uticajan je i važan čovjek u obavještajnoj agenciji. Na važne pozicije u OSA-i po informacijama našeg dopisnika postavljali su se podobni Hrvati upravo bliski Damiru Bevandi i Draganu Čoviću, no nakon što su direktor Osman Mehmedagić i njegov zamjenik Trifko Buha stopirali dalje uništavanje ove vrlo važne institucije, Čović i Bevanda su zajedničkim snagama krenuli u medijski rat protiv Mehmedagića i Buhe.

“Međunacionalni sukob” u rukovodstvu Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, o kojem su govorili pojedini članovi Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e, u konačnici se ispostavio kao sukob glavnog inspektora Damira Bevande sa jedne te direktora i zamjenika direktora te Agencije sa druge strane.

Glavni inspektor Damir Bevanda, koji je inače jedan od najbližih suradnika predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, tražio je, prema našim saznanjima, pristup bazi podataka OSA-e, koja sadrži sve informacije o svim aktivnostima te Agencije, a kojoj prema zakonu i internom pravilniku pristup imaju jedino generalni direktor i njegov zamjenik. Otac Damira Bevande je dugogodišnji Čovićev saradnik Zdravko Bevanda, što glavnog inspektora OSA-e ne diskreditira u mjeri koliko to radi činjenica da nije kvalifikovan za poziciju koju obnaša. Standardi koji su utemeljeni pri osnivanju OSA-e 2004. godine predviđaju da se na poziciju glavnog inspektora imenuju osobe iz pravne struke i sa dovoljno iskustva za obnašanje te funkcije. Diplomirani kriminalista Damir Bevanda nije zadovoljavao te uvjete.

Još jedno pitanje koje se nameće iz ovog slučaja jeste zašto je Bevanda u funkciji glavnog inspektorakontaktirao lica koja nisu službenici OSA-e i da li je na taj način vršio pritisak na ta licazloupotrebljavajući funkciju koju obnaša, pa čak i po nalogu političkih struktura koje stoje iza njegovog imenovanja. Ukoliko je odgovor potvrdan, radi se o situaciji o kojoj posljednju riječ ne može dati Zajednička komisija za nadzor nad radom OSA-e već nadležna pravosudna institucija.

 

  • Zoran Galić, direktor Granične policije BiH. Da je Galić nezakonito postavljen za direktora GP BiHgovori činjenica da nije imao dovoljno radnog iskustva u struci i to da za direktora GP treba imati VII stupanj stručne spreme i 300 ECTS bodova. On te uvjete ne zadovoljava iako se ponosi skandaloznom titulom doktora znanosti.

Doznalo se da je 05.05. 2009. godine nezakonito nostrificirao diplomu s fakulteta FABUS na Univerzitetu u Sarajevu, nakon što mu je Ministarstvo obrazovanja, prosvjete i športa ZHŽ to isto odbilo, jer je svima jasno da se radi o lažnoj diplomi.Zbog kriminala u policiji ZHŽ ovih mjeseci stradaju policijski službenici, a poznato je da iza svega stoji upravo Galić. Osobno je dijelio pištolje, a dokumentaciju su potpisivali načelnici, zapovjednici i službenici. Ovi potonji smatraju da će se sve zataškati, a to nije moguće.

Službeni dio istrage protiv Galića, koji se odnosi na lažnu diplomu FABUS uskoro će biti završen. Zapravo policijske agencije su završile veći dio posla. Lažnih diploma FABUS ima i unutar SIPA-e, potvrđeno nam je i što je zanimljivo među njima je najviše Hrvata. U ovaj organizirani kriminal uključena je i glavna tužiteljica ZHŽ Vesna Ćavar. U aktu od 12.5.2016. godine ista je napisala da diploma Zorana Galića nije lažna i tu nema obilježja kaznenog djela. Doznali smo da je postupajuća tužiteljica u istrazi bila Kristina Nogalo.

Ovaj FABUS-ovac je Čovićev snažni oslonac, a najvećim dijelom kadrovira i kontrolira čelnike MUP-a ZHŽ posljednjih desetak godina. Već je dvije godine je predmet interesa federalnih inspektora i Dragana Lukača, kojeg bi Čović i Galić rado smjenili s te funkcije, jer su iskočili problemi oko milijunske pljačke novca UniCredit banke na Dužicama, između Gruda i Širokog Brijega. Podsjetimo, direktor FUP-a Dragan Lukač je kazao kako je to najveća pljačka u povijesti BiH!

Vrh HDZ BiH, tačnije Dragan Čović, zna sve što se radi, što se radilo u MUP-u ZHŽ i što Zoran Galić sada radi u GP BiH. Čović posjeduje analitička izvješća a nezvanično doznajemo da je rekao Galiću: “Ako možeš riješi stvar sam ili ćeš morati otići”. 

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine prošle godine otvorilo je istragu protiv direktora Granične policije Bosne i Hercegovine Zorana Galića. On je pod istragom na osnovu krivične prijave koja je predana Državnoj agenciji za istragu i zaštitu, a istraga se odnosi na zloupotrebu službenog položaja i nesavjestan rad u službi.

 

  • Đuro Knežević trenutno je na poziciji zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Za jega također se vežu brojne afere i isti uživa podršku HDZ BiH. Knežević ima i „politički zadatak“ koji se već realizira u Regionalnom uredu Mostar.

Ono što se posebno stavlja na teret Kneževiću je narušena nacionalna struktura u RU Mostar. Naime, prema sistematizaciji načelnik RU Mostar je Hrvat (Željko Ćorić), a na čelu tri odsjeka Kriminalističko-istražni odsjek (Srbin), Kriminalističko-obavještajni (Bošnjak) i Odsjek za istraživanje ratnih zločina (Hrvat). Posebna priča je činovanje pripadnika hrvatske nacionalnosti bez obzira da li ispunjavaju uslove ili ne.

Naime, sva Hrvatska mjesta u SIPA-i su zauzeta, dok se sa Bošnjačkim pozicijama u SIPA-i odugovlači sa imenovanjima.

 

 

 

  • Vjekoslav Vuković je obnašao funkciju pomoćnika ministra bezbjednosti BiH i rukovodilac Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma te nismo mogli utvrditi da li se još uvijek nalazi na istoj. Riječka policija 2009. godine uhapsila je Vjekoslava Vukovića, voditelja Sektora za borbu protiv organiziranog kriminala i terorizma u Ministarstvu sigurnosti BiH, zbog sumnji da je umiješan u pokušaj atentata koji se te godine trebao dogoditi u središtu Rijeke.
  • Mijo Krešić trenutno obnaša funkciju zamjenika ministra sigurnosti BiH i član je Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH od juna 1996. godine. Za Krešića se vežu brojne afere i špekulacije poput one da je do srpnja 1992. bio u JNA da bi poslije toga otišao u Armiju BiH za tadašnjeg šefa AID-a
  • Mile Jurić trenutno obnaša funckiju zamjenika direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. Učestvuje u popunjavanju radnih mjesta u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

 

  • Dinko Dika Slezak, kontroverzni mostarski biznismen i većinski vlasnik lanca kladionica. Slezak se nakon igara na sreću, preko kojih je kao vlasnik Prve sportske kladionice uspješno poslovao i u susjednoj Hrvatskoj, u potpunosti fokusirao na građevinske poslove, uglavnom u Hercegovini. Upravo se njegove poslovne ambicije kao vlasnika mostarske kompanije Interinvest dovode u vezu sa spornim pitanjem dodjele građevinskog zemljišta u tom gradu. Inače, Dragan Čović je upravo Diki Slezaku obezbjedio nesmetanu gradnju po Hercegovini a zauzvrat Slezak je postao mašina za pranje novca i crni fond Dragana Čovića i HDZ BiH.

 

Dragan Čović je uz pomoć odanih kadrova iz HDZ-a BiH  postao neprikosnoveni gospodar finansijskih tokova u BiH.

On ne daje konkretne odgovore na pitanja o porijeklu njegove imovine. Nakon tri optužnice i šest krivičnih prijava nema ni potrebe. Iz njegovih predmeta nestajali su dokumenti, svjedoci su pod pritiskom izvršavali samoubistva. I danas rezultate istrage o načinu kupovine nekretnina u BiH i Hrvatskoj, pranju novca i utaji poreza skrivaju nadležni iz SIPA-e i državnog tužilaštva.

Naizgled bezbrižan kada je riječ o porijeklu njegove imovine, ipak je tokom posljednje istrage tražio pomoć hercegovačkih franjevaca.

U prvom dijelu filma “Sokolovi” Žurnal donosi genezu nastanka kriminalne mreže za izvlačenje budžetskog novca privatnih firmi povezanih sa Draganom Čovićem i HDZ-om BiH, od privatizacije Sokola, preko Hercegovačke banke do javnih preduzeća HT Mostar i Elektroprivrede HZHB.

izvor:novi-vjetar.com

capljina.info

Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.

BirthdayWishess Harvey Specter Super Mario Games Online