DJELA …NE OBEĆANJA

DJELA …NE OBEĆANJA

Radnici čapljinske Laste traže isplatu zaostataka

 

ČAPLJINA – Nedavno je tvornica keksa i vafla Lasta iz Čapljine veliki dio svojih zaposlenika poslala na burzu rada. Prema riječima djelatnika, od njih stotinjak u tvornici ih je ostalo svega dvadesetak s ugovorima na neodređeno.

Poznato je da se Lasta, čiji je većinski vlasnik hrvatsko Zvečevo, već dugo bori za redovitu isplatu plaća koje se kreću oko 400 KM i manje. Budućnost zaposlenih je upitna kao i uplate njihovih potraživanja.

Luka Trtanj, predsjednik Neovisnog sindikata tvornice Zvečevo – Lasta kaže: “Još od Božića prošle godine stoji pogon i do danas nije pokrenut. Ne znamo ni hoće li biti pokrenut jer nam nitko nije objasnio što nam je činiti. Putem tužbe tražimo da nam se uplaćuju doprinosi.”

Sada se očekuje uplata treće rate koja bi omogućila ljudima koji su poslani na burzu da ostvare naknade Službe za zapošljavanje, javlja Naša TV.

Nikolina Čuljak ovdje radi od 1987. godine i tvrdi da su problemi počeli prije tri godine. Zdravstveno se uplaćuje neredovito, a konačni cilj uprave, prema njezinim riječima, nije do kraja poznato.

Direktor Ivan Raguž je još u lipnju prošle godine nezadovoljstvo radnika smirivao najavama o kreditu koji će riješiti probleme uplata, ovoga puta do njega nismo mogli doći.

Poznato je da je gosp.Raguž istaknuti kadar HDZ-a Čapljina i da su svake godine pred izbore obećavali riješiti probleme poslovanja.

Kakvi su drugi kad je ovaj gospodin istaknuti i jedan od boljih??

karneval-capljina-vidic

Problemi u poslovanju su pojava koja se nekada ne može izbjeći, ono što zabrinjava su nepoznati uzroci ovakvog stanja i premalo komunikacije prema zaposlenima. Zvečevo je preuzelo većinski udio Laste 2001. godine. Govorilo se o novim proizvodnim kapacitetima i većem izvozu, ali sada se ne oglašavaju. Tvornicu su zapostavili.

Zlatno doba Lasta je doživjela između 1985. i 1992. godine kada se proizvodilo 45.000 kg keksa i vafla dnevno, što ju je svrstalo među vodeće proizvođače te vrste u bivšoj državi. Pogoni trenutačno miruju, umjesto konditorskih proizvoda proizveli su se gubici, nezadovoljstvo i neizvjesna budućnost.

Radnici koji su cijeli svoj život ugradili u pogone Laste ,trenutno ne vide riješenje.Politika i rukovodstvo su jedini krivci za ovakvo stanje , a oni peru ruke.

Dali je ovo STRATEGIJA OPSTANKA na ovim prostorima ???

Lijek koji je došao 2008 godine u Čapljinu, je van upotrebe i odavno mu je prošao rok trajanja.

TKO JE SLIJEDEĆI…

capljina.info

Jedan komentar

 1. Politika HDZ je u zadnjih 25 godina uništila sve što se moglo uništiti, rasprodali, pokrali, raselila, uhljebila svoje …šta im je još preostalo…???

  Izmišljati neprijatelje u nekom drugom , pa pobogu 25 godina u Čapljini na vlasti su oni nisu srbi ni bošnjaci.
  U zadnjih 10 godina niti jedna investicija nije došla u naš grad samo se zatvara i ono malo što je radilo.
  Nema nas ,nestajemo…crkveni velikodosnojnici ŠTA ŠUTITE , (zar ste slijepi i nevidite šta se dešava) Vi ste pastiri stada što ste pustili zvijeri da Vam stado rastjera, pobije,ponizi…zar nepiše u sv. pismu da je zločin šutiti…

  Ovo sa Lastom je sramota svih nas što smo dopustili da se i ovo malo obesporavljenih radnika koji rade za 300-400 KM , i koji zarađenu jadnu i nikakvu plaću čekaju po pola godine,dok direktor Raguž svaki dan loče u Steli sa VIdićem,Milinkovićem, Zovkom,Krešićem,Kneževićem,Bonićem,..i ostalim HDZ-ovcima i plaćaju račune u visini jedne plaće..

  Neka Vas je sram drugovi udbaši…

Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.

BirthdayWishess Harvey Specter Super Mario Games Online