Danas Hrvatska ponovno bira.

Danas Hrvatska ponovno bira.

Po treći put u 18 mjeseci 3,7 milijuna hrvatskih građana i građanki izlazi na birališta, ovoga puta kako bi donijeli odluku tko će u iduće četiri godine biti njihov gradonačelnik, načelnik ili župan, i kojoj će političkoj stranci, ili nezavisnoj listi, dati povjerenje da ima većinu u gradskim i općinskim vijećima te županijskim skupštinama.

Nema preferencijalnih glasova

No, za razliku od parlamentarnih i europskih izborma, neće imati priliku dati svoj preferencijalni glas nekom od kandidata sa izborne liste. Ovoga puta morati će prihvatiti liste onako kako ih je skrojio stranački vrh ili nezavisni kandidat, iako je najlogičnije da bi upravo na lokalnim razinama građani trebali imati najveću mogućnost svojim preferencijalnim glasomodabrati političare za koje žele da ih zastupaju u narednom mandatu.

– Nakon što preferencijalni glas imamo na parlamentranim, europskim i de facto predsjedničkim izborima, trebali bi ga uvesti i na loklanim izborima – smatra Duje Prkut iz GONG-a, koji podsjeća da je ideja o uvrštavanju preferencijalnog glasa već bila u optjecju unutar radne skupine o izradi zakona o lokalnim izborima, ali je politika tu mogućnost tada odbila.

Četiri listića

Birači i biračice, s izuzetkom grada Zagreba, dobit će najmanje četiri glasačka listića:

1. glasački listići za izbor članova općinskog/gradskog vijeća

2. glasački listići za izbor članova županijske skupštine

3. glasački listići za izbor općinskog načelnika/gradonačelnika i njegove zamjenike

4. glasački listići za izbor župana i njegovih zamjenika

U nekim općinama i gradovima održat će se izbori i za vijeće mjesnih odbora, a u nekim jedinicama pripadnici nacionalnih manjina dobit će još jedan listić na kojemu mogu izabrati zamjenika načelnika, gradonačelnika ili župana iz svojih redova.

Glasački listić se popunjava tako da se zaokruži redni broj ispred imena kandidata ili naziva kandidacijske liste za koju se glasa.

Glasačima koji zaokruže ime kandidata, ime stranke ili nezavisne liste glasački listić biti će progašen nevažećim.

Birači svoje biračko mjesto mogu provjeriti u Registru birača. Ukoliko im je istekla osobna iskaznica mogu glasati uz potvrdu koju mogu dobiti na izborni dan.

U jedinicama u kojima se biraju zamjenici načelnika i gradonačelnika te župana iz reda nacionalne manjine, odnosno hrvatskog naroda u jedinicama u kojima nacionalne manjine čine većinu, na biračevo traženje birački odbor uručit će poseban listić na kojemu se može glasati za zamjenika. U Dalmaciji takva je mogućnost predviđena za Šibensko-kninsku županiju.

capljina.info

Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.

BirthdayWishess Harvey Specter Super Mario Games Online