Čapljina na 43.mjestu po stupnju razvijenosti u Federaciji, a u Hercegovini nije niti u prvih 10

Čapljina na 43.mjestu po stupnju razvijenosti u Federaciji, a u Hercegovini nije niti u prvih 10

Federalni zavod za programiranje razvoja (FZZPR) redovito objavljuje socioekonomske pokazatelje po općinama u FBiH. Na osnovi niza pokazatelja, kao što su stupanj zaposlenosti i nezaposlenosti stanovništva, broj učenika osnovnih i srednjih škola na 1000 stanovnika, procijenjena bruto društvenog proizvoda (BDP) po općinama po glavi stanovnika i broj odsutnog stanovništva u odnosu na popis iz 1991., FZZPR utvrđuje indeks razvijenosti svake općine u FBiH, prenosi Večernji list.

Stupanj zaposlenosti utvrđen je na osnovi podataka o broju zaposlenih po općinama u odnosu na procjenu prisutnog broja stanovnika, a stupanj nezaposlenosti utvrđen je na osnovi podataka sa zavoda o broju nezaposlenih po općinama u odnosu na radno aktivno stanovništvo. Iako Federalni zavod za statistiku ne radi obračun BDP-a po općinama, FZZPR izvršio je procjenu BDP-a prema vlastitoj formuli. Na osnovi indeksa razvijenosti, izvršeno je rangiranje razvijenosti općina, pri čemu su kao izrazito nerazvijene označene one općine koje imaju indekse razvijenosti ispod 50 posto prosjeka FBiH, a nedovoljno su razvijene one općine koje imaju indeks razvijenosti između 50 i 75 posto prosjeka FBiH. Kao razvijene označene su one općine čiji je indeks razvijenosti iznad prosjeka FBiH. U Sarajevskoj županiji nalaze se četiri od deset najrazvijenijih općina u FBiH, a kao daleko najbolja na prvom mjestu izdvojila se općina Centar s visokim 235,1 indeksom razvijenosti. Novo Sarajevo je treće sa 150,8, Ilidža je šesta sa 136,4 te Stari Grad na 8. mjestu s indeksom 134,1.

U Hercegovini se nalaze tri općine koje su ušle na listu najrazvijenijih. Čitluk je drugi na listi od deset s indeksom razvijenosti 157,5, peti je Neum (144,3) dok je deveti Široki Brijeg (132,4). U top deset nema ni jedne općine iz SBŽ-a, ali ni iz USŽ-a, a iz ZDŽ-a tu su jedino Tešanj (na 10. mjestu s 132,1) i Žepče (na 4. mjestu s 147,9) u društvu najboljih, te u TŽ – Tuzla (na 7. mjestu s 147,9). Kada se uzima 50 općina koje se svrstavaju u razvijenije, kažimo i to kako se Mostar nalazi na 11. mjestu s indeksom razvijenosti 129,2, Posušje je na 12. (129,2), Grude na 15. (118,2), Vitez 18. (111,7), Zenica 25. (103,5), Travnik 30. (99,7), Ljubuški 34. (92,3), Tomislavgrad 42. (84,8), Čapljina 43. (84,7), a Livno 50. (78,9). Najnerazvijeniji su Dobretići s negativnim indeksom razvijenosti od -53,3. Među nerazvijene spadaju i Jajce, Maglaj, Drvar, Odžak…

Također su napravili i listu razvijenosti po županijama, gdje je najrazvijeniji SŽ s indeksom 138,6. Na 2. mjestu je ZHŽ (115,1), na 3. HNŽ (107). Na posljednjem mjestu nalazi se PŽ s indeksom razvijenosti 56,8.

Večernji.ba

2 komentara

  1. Sit gladna ne razumije

    Ma koga briga od aktualnih za razvijenost Općine, što više bijede “Knezu Drpislavu” bolje, a i ostaje više. Manjeg “hrčka”, a dužih prstiju narod ne upamti.

  2. Po načelniku smo mi prvi u FBiH i tu se sa njime u cijelosti slažem. Prvi smo po broju uhljeba u općinskim ustanovama, prvi smo po vrijednosti općinskog voznog parka, prvi smo po cijeni vode, prvi smo po troškovima javne rasvjete, prvi smo po broju vozača službenih auta u općini, prvi smo po količini djelatnika za izdavanje jednog rodnog lista, prvi smo po broju neuposlenih po broju stanovnika u županiji. BRAVO… nije da nismo prvi, znači načelnik je u pravu. Čuo sam nedavno gradonačelnik, al daleko smo mi od statusa grada, jedan Široki je grad, a šta smo mi bili za Široki, al bar ih šijemo u naprijed navedenom. Još kad se napravi cesta Stolac_Neum i kad autoput prođe Počitelj…mi ćemo postati slijepo crijevo i to oni znaju al pošto će to biti za neke 3 do 4 godine zato se bore za još jedan mandat da i praunučad osiguraju…Sretno svima ljudi…

Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.

BirthdayWishess Harvey Specter Super Mario Games Online