BORAC ZA PRAVA BRANITELJA I STRADALNIKA EMIL BUNTIĆ NIJE OBMANJIVAO JAVNOST-

BORAC ZA PRAVA BRANITELJA I STRADALNIKA EMIL BUNTIĆ NIJE OBMANJIVAO JAVNOST-

Čapljina, 07.07.2017.

Kao što smo objavljivali sva priopćenja vezana oko samovolje Čapljinskog načelnika Vidića koji je toliko nisko pao , da mu ni stradalnici domovinskog rata nisu svetinja, te im ukinuo sva prava, donosimo Vam i podršku krovne UDRUGE HVIDR-e Herceg Bosna.

Da bi Vam pojasnili situaciju i probleme sa kojima se susreću članovi jedne od naj časnijih UDRUGA DOMOVINSKOG rata HVIDR-a Čapljina, kojoj je načelnik općine Smiljan Vidić ukinuo svaku uplatu još od kolovoza 2016. godine, potrebno je znati ISTINU.

Prošlo je 11 mjeseci da načelniku Vidiću (HDZ BiH) ništa nije bitno, ne zanimaju ga branitelji koji su zaslužni da se danas nalazi tu gdje je, omalovažava sve članove i njenog predsjednika Emila Buntića koji je u akciju BURA ( mjesec studeni 1992) godine izgubio dio svog tijela kao pripadnik slavne postrojbe LUDVIG PAVLOVIĆ.

Dali ovakav čovjek(načelnik) zaslužuje biti na čelu našeg grada pitaju se mnogi čapljinci???

Predsjednik HVIDR-e Čapljina Emil Buntić uputio je pismo odboru za branitelje pri HNS-u kao i članovima predsjedništa. Prenosimo ponovo pismo koje je upućeno na gore spomenute adrese:

Poštovani gosp. Mladene Begiću,

Nakon skoro 11. mjeseci agonije i ignoriranja, koju doživljavamo od općinske vlasti u Čapljini, primorani smo ponovno obratiti se Vama, kao i kompletnom predsjedništvu HNS-a.

Želimo biti uvjerenja da smo mi, kao i svi navedeni primatelji ovoga dopisa, uključujući i Vas, ZAJEDNO u borbi za opstojnost hrvatskog naroda, hrvatskih interesa, kao i za

očuvanje digniteta Domovinskog rata, te promicanju istine o istom. Naša borba posebno je izražena u skrbi za naše stradalnike u Domovinskom ratu, kao i u pomaganju svojim
članovima u ostvarivanju njihovih prava.

Od 01.08.2016. Zaključkom općinskog načelnika Čapljina, obustavljena nam je mjesečna doznaka sredstava.
O svemu ovome, već ste i ranije upoznati, te ste kao član predsjedništva HNS-a, zajedno s ostalim kolegama, sve to dobili u materijalima na 14. sjednici predsjedništva HNS-a, 10.02.2017. godine.

U međuvremenu, 16.03.2017.,  dobili smo punu potporu u radu od predsjedništva HVIDR-e HNŽ-e, uradili niz sastanaka, inicirali sastanak s načelnikom općine Čapljina(zajedno s njegovim pomoćnicima),

14.04.2017.godine, a sve s ciljem da nagomilane probleme , kao i već dugo prisutne tenzije,  spustimo, i stvari pokušamo po posljednji puta riješiti dijalogom.

Od tada , pa do danas, ništa se nije promijenilo. U međuvremenu, po odluci Općinskog vijeća Čapljina, morali smo ( kao nevladina organizacija) dostaviti projekte i planove za tekuću godinu.

I taj “formalni” dio smo u cijelosti ispunili, i jedina smo organizacija ( na žalost, i mi smo svrstani smo u nevladine organizacije….) koja još uvijek nije dobila nikakav odgovor.

Od toga je prošlo više od 40 dana. Naše strpljenje je na izmaku, i ovim dopisom, MOLIMO Vas gosp. Begiću, kao i sve Vaše kolege u predsjedništvu HNS-a, kolege u odboru za

branitelje pri GV HNS-a, da HITNO urgirate i date svoj doprinos, ne bi li kao HVIDR-a Čapljina, dobili bilo kakav odgovor od strane općinske vlasti u Čapljini na čelu s načelnikom.

Za nas je poniženje, da se na ovakav način moramo moliti Vama, Vašim kolegama, ali ovime pokazujemo da smo po posljednji puta spremni i to uraditi.

Od Vas očekujemo iskrenu pomoć, kao i to da u narednih 10 dana napokon dobijemo odgovor od općinske vlasti u Čapljini, a najkasnije do 10.07.2017. godine, kako bi mogli zauzeti
jasan stav za daljnje aktivnosti. a posebno za obilježavanje obljetnice pogibije 24 hrvatska branitelja,  na Gradini ( 13.07.2017.godine).

Iskreno se nadamo da ćete ovaj naš dopis shvatiti ozbiljno i dobronamjerno, te očekujemo konkretne odgovore. Pored ovog molimo i sastanak sa Vama.

Nije nam želja medijski se eksponirati, niti bilo koga prozivati u sredstvima javnog informiranja . Međutim, stavite se sami u našu kožu, u našu situaciju……..

Mi ovo zasigurno više nećemo podnositi, niti tolerirati. Križ Domovinskog rata – ponosno smo nosili. Ovakav odnos prema nama – predugo smo trpjeli.

Spremni smo još 10 dana i pričekati, ali budite uvjereni, niti jednog sata preko toga.

S iskrenim poštovanjem prema svima Vama

HVIDR-a Čapljina

30.06.2017. godine.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Pismo potpore koje je Vasilj uputio HVIDR-i Čapljina i njenom predsjedniku Emilu Buntiću.
Uvaženi gospodine Buntiću, poštovani članovi HVIDR-e Čapljina,
Kao što Vam je nadam se poznato, u više navrata sam osobno ovu problematiku javno prezentirao, između ostalog, i u ovom dopisu navedenim uvaženim kolegama članovima predsjedništva HNS BiH,  te tri puta do sada je predlagao kao točku dnevnog reda na sjednicima OV Čapljina. Iskreno mi žao da još uvijek nitko nije našao za shodno, a očito ni potrebno, riješiti ovaj “problem” . Time je moje osobno razočarenje veće,  ne toliko u općinsku vlast u Čapljini koja je sve ovo i prouzrokovala, koliko u odbor za branitelje pri GV HNS-a. Ono što Vam ovim putem želim obećati je to da ukoliko ne dođe do pozitivnog riješenja ove situacije, na narednoj sjednici predsjedništva HNS-a, prezentirati ću ovaj slučaj (moram ga tako nazvati), te tražiti od kolega da se pojedinačno izjasne. Nadalje, za četvrtak 06.07.2017. sazvana je naredna sjednica OV Čapljina, te ukoliko do tada ne dobijete odgovor od strane općinske vlasti u Čapljini, iznova ću je predložiti kao točku dopune dnevnog reda. U tom slučaju, do kojeg se iskreno nadam neće doći, jer još ima vremena da razum pobjedi, pozivam Vas osobno, kao i cjelokupnoj članstvo HVIDR-e Čapljina, da nazoče  navedonoj sjednici, kako bi se i sami uvjerili kome nije stalo do Vaše Udruge, kao ni do svega onoga zbog čega uopće i postojite. Želim ovim putem javno svima Vama reći, da ovih 11 mjeseci agonije koju navodite, osobno smatram izdajom hrvatskih nacionalnih interesa, i kao katolik, spreman sam je oprostiti, ali ne i zaboraviti. Svejedno se nadam, da će razum prevladati osobne sujete pojedinaca,  te samim time donijeti Vam pozitivan odgovor.

S osobnim štovanjem, iskren pozdrav.                                                                                                                                                                                                                                                                                             Čapljinska neovisna stranka – Čapljina u srcu                                                                                                         Mirko Vasilj – predsjednik
 petak, 30. lipnja 2017.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Nakon ovog pisma koje je došlo i do  samog predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića , načelnik Vidić se obraća sa lažima Mladenu Begiću i ostalima , blati predsjednika HVIDR-e Čapljina i opisuje da on “OBMANJUJE ” javnost.Proziva Buntića da se politički angažirao i da je to razlog obustave uplata.

Želimo napomenuti da je predsjednik nadzornog odbora HVIDR-a Čapljina Darko Brajković (član oćinskog odbora HDZ-a BiH Čapljina i vijećnik u prošlom sazivu OV Čapljina).

Vidić je otišao još dalje gdje je bez ikakvog razloga prozvao člana predsjedništva HNS-a  i predsjednika Čapljinske neovisne stranke (ČNS ) Mirka Vasilja , optuživajući ga da ta stranka nije HRVATSKA i da se čudi odakle on u HNS-u.Vjerovatno je Vidiću uzeo sebi za pravo da odlučuje tko može biti član HNS-a….ili mu je krivo što je Mirko Vasilj jedini član predsjedništva HNS-a  iz Čapljine.

Pisali smo da su vijećnici ČNS jedini iznijeli problem HVIDR-e na sjednicama vijeća, i da pojedini članovi HVIDR-e iz vladajućeg (HDZ-a BiH) nisu glasali za prijedlog da im se vrati uplata i skrb za svoje kolege.Ovo je presedan koji se ne dešava niti u jednoj općini pod HRVATSKOM vlašću.

Objavljujemo pismo koje je član predsjedništva HNS-a Mirko Vasilj uputio HVIDR-i i kolegama u predsjedništvu, nakon što je prozvan od strane Vidića:

Moram izraziti osobno zadovoljstvo što je i moj mail upućen svima Vama, dao doprinos da načelnik čapljinske općine gosp. Vidić, uopće i pokuša dati nekakav odgovor.Iskreno mi je žao što ga je navedeni dao u ovakvom obliku. ali osobno, ništa drugačije nisam niti očekivao. Ljudsku i moralnu obvezu imam prema Vama, da kao ponosni član HNS-a, pojasnim Vam neke detalje, ne želeći uopće ulaziti u polemiku ili ne daj Bože demant s gosp. Vidićem.
– Moram pojasniti navedenu angažiranost gosp. Emila Buntića na proteklim lokalnim izborima. Prvo što želim naglasiti je da Emil Buntić nikada nije bio član ČNS-e, niti je to danas. Istina je da je bio na našoj listi na izborima 2016. godine, isključivo na svoj osobni zahtjev, i to pod uvjetom da bude NEOVISAN kandidat. Potvrdu o ovome možemo potkrijepiti i potpisanim Ugovorom s gosp. Buntićem, koji je zahtijevao da ga zajednički potpišemo on i ja kao predsjednik stranke. Njegov cilj je bio da eventualnim ulaskom u Općinsko vijeće dadne puni osobni doprinos za zaštitu stradalnika Domovinskog rata, kao i za povrat oduzetih prava istima, od strane Općinske vlasti na čelu s načelnikom . Blatiti čovjeka koji je dio svoga tijela ostavio braneći svoj narod, svojstveno je samo bolesnim umovima.
– Politička angažiranost članova HVIDR-e ili članova drugih braniteljskih Udruga – Obzirom da sam bio u prilici pročitati Statut HVIDR-e (pretpostavljam da je isto i s drugim Udrugama), vidim da je politička angažiranost čak i poželjna. Imamo i svježe primjere gdje su pojedini predsjednici Udruga aktivni članovi stranaka ( konkretno, HDZ-a BiH Čapljina), tj. nalaze se u Općinskom odboru stranke. Nadalje, u prošlom sazivu Općinskog vijeća, imali smo vijećnika ispred stranke HDZ BiH, a koji je ujedno bio i predsjednik nadzornog odbora HVIDR-e, na kojoj funkciji je i danas. Osobno, ne vidim u tome nikakav problem, čak izražavam i iskreno zadovoljstvo što se članovi časnih Udruga aktivno uključuju u politički život. E sad, možda je to dozvoljeno samo kroz pojedine stranke, ali ne bih o tome dalje, valjda je svima to jasno.
– Da se osvrnem i na rečenicu “čuđenja glede primanja ČNS u HNS” – Vidić se ovdje pomalo pjesnički izražava, obzirom da su “pjesnici čuđenje u svijetu”.Uistinu mu taj izraz dobro i pristaje, jer je gosp. Vidić već odavno čuđenje svim normalnim žiteljima Čapljine, a i mnogo šire.
– Moram samo kratko, a nikada nisam imao namjeru ovo napisati, navesti nekoliko osobnih stvari. Kada dođete u Franjevačku crkvu u Mostaru, dočekati će Vas slika tadašnjeg Gvardijana fra Grge Vasilja čije tijelo nikada nije pronađeno, a koji je zajedno s još šestoricom braće franjevaca, bačen u Neretvu od strane komunističkog režima. To je mog djeda rođeni brat. Drugi djedov brat ( s majkine strane) “krasi” predvorje Čapljinske crkve, također ubijen od komunističkog režima i zvao se fra Andrija Jelčić. Više mi je obitelji ostalo na Križnom Blajburškom putu, nego što ih se živih vratilo doma.Taj “ostatak” što se živ vratio, osuđen je na 113 godina zatvora, stic rođeni 1946. godine ubijen od partizana na kućnom pragu.
Agonije moga oca iz 70-tih godina Hrvatskog proljeća, predugo bi bilo nabrajati.
Ja sam potomak ovih navedenih, oni su mi obilježili život, a poradi svih njih nemam pravo šutjeti, niti ću.
Drage kolege , upravo radi ovakvih kao što je gosp. Vidić, stranci svijesno nismo dali “Hrvatski” predznak. Poznato Vam je da sam Vam dostavio materijale o Veleizdaji Hrvatskih nacionalnih interesa, dokumentirano i kroz moju osobnu borbu za tri Udruge proistekle iz Domovinskog rata, a s druge strane uplate koje je gosp. Vidić vršio prema JOB-u, s naznakom da se sredstva isplaćuju svjedocima u predmetima koji se vode pred sudom BiH ( naravno, protiv Hrvata) . Nisam Vam dostavio uplatnice koje je također gosp. Vidić vršio prema JOB-u, a koje su bile namijenjene za potporu snimanja filma ” Herceg-Bosna, Zločin i Kazna” . Poznato Vam je na žalost, da je ovaj film jedan od ključnih dokaza protiv Hrvatskih uznika u Hagu. Za sve ovo navedeno, osim dokumenata, postoje i svjedoci.
Sramota mog Hrvatskog naroda je da ga ovakve osobe predstavljaju na bilo kojoj razini vlasti.
Vas gospodine tajniče Merdžo molim da pojasnite gosp. Vidiću zašto je ČNS-a u HRVATSKOM Narodnom Saboru BiH.
(Ovo HRVATSKOM je namjerno velikim slovom).
Nadam se da sam Vam pojasnio razlog moje potpore HVIDR-i Čapljina, na čelu s predsjednikom gosp. Buntićem.
Ovime sam, nadam se, JASNO USMJERIO PRST prema onome koji namjerno radi protiv interesa Hrvata u Čapljini.
Uz osobno štovanje prema svima Vama, iskren pozdrav.
Mirko Vasilj –  član predsjedništva  HNS-a,
predsjednik ČNS-e, ( stranke bez Hrvatskog predznaka, ali s Hrvatskim srcem)
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Potporu u radu HVIDR-i Čapljina upućuju i ostale stranke u HNS-u osim HDZ-a BIH, a između ostalih izdvajamo potporu koju je upitio   Slaven Raguž – predsjednik  HRVATSKE REPUBLIKANSKE STRANKE .

Poštovani,

ako je politika ogledalo društva, onda smo zabrinjavajuće nisko pali, sudeći po medijskim istupima, retorici i ad hominem udaranjem pojedinaca, od strane na čelna mjesta izabranih dužnosnika. Očigledno navike iz nekog drugog sustava teško odumiru pa imamo isključive i genetski (da ne kažem stranački) predodređene vlasnike općina/gradova/županija. Ne samo da iste smatraju privatnim vlasništvom na neograničeno vrijeme, nego se smatraju i vlasnicima istine.

Gospodo, zadnje što nam je potrebno su medijska prepucavanja na temu branitelja. Umjesto poruke zajedništva, kakva to se poruka šalje komunikacijom na način da se radi rangiranje Hrvata po stranačkoj iskaznici kao mjerilu? Pozivam ovim putem, ponovno, g. Slavka Marina, predsjednika Odjela za branitelje i HVO-a i Domovinski rat, da se uključi u meritum ove priče i riješi problem koji očigledno postoji u Čapljini, kako se ne bi na razini Predsjedništva bavili temama koje su od nadležnosti Odjela GV HNS-a, jer Predsjedništvo je ipak tijelo za teme strateške naravi.

S tim u vezi, po pitanju braniteljske populacije, stav HRS-a sam ponovio više puta na sjednicama Predsjedništva. Tema se mora sustavno obraditi kako bi se izbjeglo medijska prepucavanja i kako bi se uistinu riješio problem ne samo socijalnog statusa naših branitelja, nego problem digniteta njihove baštine. Ovdje ću taksativno ponoviti moje zahtjeve sa sjednica Predsjedništva, jer očigledno na Predsjedništvu na jednu uđe, na drugu iziđe, a sa ove mailing liste dođe do direktnih interesanata:

–   Uputiti apelaciju Ustavnom sudu po pitanju neuravnoteženog i neravnopravnog zakonskog tretmana zapovjednika i pripadnika HVO-a kada su u pitanju optužnice. Zatražio sam u više navrata, ovdje to ponavljam, od strane Predsjednika Federacije g. Marinka Čavare da po snazi svoje funkcije istu uputi u proceduru. Ne samo na ovu temu, nego da se apelacija uputi i na temu nametnutog zakona o povoljnom umirovljenju branitelja i drugih preglasavanjem nametnutih zakona od strane Platforme;

–   Dokumentacijski centar HNS-a da u suradnji sa Odjelom za branitelje napravi registar socijalno ugroženih branitelja i socijalno ugroženih branitelja nad kojima vise optužnice od strane tužiteljstva.  Registar bi poslužio kako bi se ljudima moglo na neki način pomoći u vidu prioritetnog upošljavanja ili sl., budući da kako trenutno stvari stoje prioritete pri upošljavanju imaju oni koji imaju itekako riješen svoj egzistencijalno socijalni status. Samo u 2016. od strane Vlade RH Dokumentacijski centar je dobio 200000 kn, ovo bi bio izvrstan način opravdavanja tih sredstava;

–   Prikupljanje dokumentacije i pomaganje na taj način proširenju optužnica protiv oficira Armije BiH koje su u procesu pri DORH-u u Republici Hrvatskoj.

Što se tiče Čapljine, poštovani Mirko, nema nikakve potrebe da se ti ikome na osobnoj razini pravdaš i dokazuješ osjećaj za nacionalnu pripadnost. Ako je nekome stranački prefiks mjerilo borbe za nacionalne interese, onda to o njemu govori više nego o onome koga isti napada, jer ako je nešto nas Hrvate u BiH naučilo povijesno iskustvo, to je da prefiks u imenu stranke nije nikakav garant iskrenog osjećaja za nacionalne interese. Dapače.
U iščekivanju sljedećeg susreta, najsrdačnije vas pozdravljam,

Slaven Raguž, predsjednik HRS-a

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Nakon svih dešavanja i medijski optužbi predsjedništvo HVIDR-e imalo je sastanak  dana 04.07.2017. godine i dalo priopćenje koje prenosimo. 

Obavijest za članstvo sa sastanka održanog 4.7.2017 u 19,00

Politička angažiranost članova i predsjednika udruge nije u suprotnosti sa statutima središnjice, županije i udruge HVIDR-e Čapljina. Emil Buntić nije član niti je bio član neke političke stranke. Angažirao se na izborima kao neovisni kandidat na listi jedne stranke. Od 1.8.2016. su nam obustavljena sva davanja i svaki vid pomoći iz Općine Čapljina. Predali smo 9.5.2017. dokumentaciju za projekt pomoći RVI Općini Čapljina ali još uvijek nismo dobili odgovor. U narednom periodu bit će obustavljena pomoć prvenstveno za bolničko liječenje i druge vrste pomoći HRVI zbog nedostatka sredstava. Neizvršavanje obaveza prema županiji i središnjici HVIDR-e dovodi u pitanje rješavanja statusa HRVI koji nisu riješili svoj status u BiH i RH.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Da je Emil Buntić govorio ISTINU i da se ustrajno bori za svoju UDRUGU i svoje kolege (volonterski), pokazuje i naj bitnija potpora krovne UDRUGE HVIDR-a HVO HZHB koju prenosimo.

Fotografija HVIDR-a Čapljina.

Čitatelji našeg portala ..ŠTA REĆI NA SVE OVO???

 

Tko OBMANJUJE JAVNOST ,  tko se bori za svoje suborce,članove,prijatelje prosudite sami.

 

capljina.info

 

Jedan komentar

  1. Dali neko zna…imena rvi Capljina koji cine nadzorni odbor…pa da malo ih prokomentarisemo…cinjenica jeste..da pred dobivanje izbora od str.dr.Vidica u Capljini je enormno porastao broj rvi..doticni je bio predsjefnik drugostupanjske komisije…dali je to slucajnost..Gosp.Buntica poznam..poznaju ga i jos mnogi..castan.hrabar covjek..e sad ko su oni koji ga blate….

Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.

BirthdayWishess Harvey Specter Super Mario Games Online